Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Een aanvullende zorgverzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar?

10 november 2021
Wil je een aanvullende verzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar, dan waar je de basisverzekering hebt afgesloten? Dan is het goed om te weten in welke situaties dat handig is, waar je op moet letten en wat de nadelen van een losse aanvullende verzekering zijn.
losse aanvullende zorgverzekering

Wanneer sluit je een losse aanvullende verzekering af?
Je kunt overwegen bij een andere verzekeraar een aanvullende verzekering af te sluiten, als bijvoorbeeld de dekking van die verzekering beter past bij jouw situatie. Of omdat de premie van de aanvullende verzekering gunstiger is bij een andere verzekeraar. Een andere reden kan zijn dat je een achterstand hebt bij je zorgverzekeraar waar je een basisverzekering hebt. De zorgverzekeraar zegt dan vaak je aanvullende verzekering op.

Kun je bij alle zorgverzekeraars terecht?
Wil je een aanvullende verzekering afsluiten bij een andere verzekeraar? Weet dan dat dat niet bij alle zorgverzekeraars kan. De consumentenbond heeft een overzicht gemaakt van zorgverzekeraars waar je terecht kunt voor een losse aanvullende zorgverzekering.

Worden aanvullende voorwaarden gesteld?
De zorgverzekeraar kan voor het afsluiten van een losse aanvullende verzekering een hogere premie (toeslag) vragen of er kan een wachttijd gelden. Tijdens deze wachttijd kun je geen gebruik maken van de dekking van de aanvullende verzekering. Daarnaast gaan de meeste aanvullende verzekeringen alleen per 1 januari in. Houd er rekening mee dat voor een aanvullende verzekering de verzekeraar kan vragen naar een gezondheidsverklaring. Op basis van jouw gezondheid kan de zorgverzekeraar je aanvraag eventueel afwijzen. Voor een aanvullende zorgverzekering geldt namelijk geen acceptatieplicht.

Wat zijn de nadelen van een aparte aanvullende verzekering?
Het is dus mogelijk om een losse aanvullende verzekering af te sluiten, maar er zijn ook nadelen. Zo moet je zorgkosten bij de juiste zorgverzekeraar declareren en heb je twee contactpunten.