Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Geen vast woonadres, wel een zorgverzekering!

20 april 2022
Wil je een zorgverzekering afsluiten, dan vraagt de zorgverzekeraar je om een adres. Heb je geen vast woonadres en ben je wel verzekeringsplichtig, dan kun je toch een zorgverzekering afsluiten. In dit artikel lees je hoe je dat doet.
geen adres wel zorgverzekering

Met een geregistreerd briefadres
Een briefadres is een adres dat in de Basisregistratie Personen (BRP) staat. Het briefadres kan het woonadres zijn van familie, een vriend of een kennis. Het geven van een briefadres heeft geen invloed op uitkeringen en toeslagen van degene die het briefadres geeft. De bewoner moet natuurlijk wel goed vinden dat zijn adres wordt gebruikt als briefadres. De persoon die het briefadres gebruikt, mag niet wonen op het briefadres.
Goed om te weten! Door een wetswijziging zijn gemeenten vanaf 1 januari 2022 verplicht om – als er geen andere briefadresgever beschikbaar is – zelf als briefadresgever op te treden.

Met een loonstrook
Je kunt je verzekeringsplicht ook aantonen met een loonstrook (of salarisspecificatie), die mag niet ouder zijn dan 1 maand.

Met een verklaring van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)
Je kunt de SVB vragen om een onderzoek Wlz (Wet langdurige zorg) uit te voeren. Als je verzekerd bent voor de Wlz (dat gaat automatisch), moet je ook een Nederlandse basisverzekering afsluiten. Zorgverzekeraars hebben dan ook een acceptatieplicht. Met een verklaring van de SVB kun je ook een zorgverzekering met terugwerkende kracht afsluiten of je zorgverzekering herstellen.

Meer weten of hulp nodig?
Bel ons voor uitleg op het gratis telefoonnummer 0800 64 64 644.