Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Het declareren van geleverde zorg aan Oekraïners wordt makkelijker

23 mei 2022
Zorgverleners die zorg leveren aan onverzekerde ontheemde Oekraïners, kunnen deze zorg declareren via de Subsidieregeling Medische zorg aan onverzekerden. Zorgverleners krijgen daarbij te maken met administratieve lasten. In dit artikel lees je hoe deze administratieve lasten worden verlicht.
zorgverleners administratie Oekraïners

Administratieve lastenverlichting voor zorgverleners
De overheid werkt hard aan een administratieve lastenverlichting, zodat zorgverleners zich zoveel mogelijk kunnen focussen op het leveren van zorg. Met terugwerkende kracht (vanaf 1 maart) hoeven zorgverleners minder gegevens in te vullen. Ook is het niet meer verplicht om binnen 7 dagen een melding te doen bij GGD, dat kan dus ook later. De administratieve lasten blijven echter hoog. Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en het CAK werken daarom met spoed aan de administratieve aansluiting van de Subsidieregeling Medische zorg aan onverzekerden op het declaratiesysteem van zorgaanbieders. Ook wordt gewerkt aan het afschaffen van de meldplicht met terugwerkende kracht.

Ministeries van JenV en VWS werken aan een uitvoeringscontract
Het ministerie van JenV (Justitie en Veiligheid) werkt met ondersteuning van het ministerie van VWS samen met de zorgverzekeraars aan een uitvoeringscontract, zoals dit ook is geregeld voor asielzoekers. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk te kopiëren van bestaande systemen, contracten en aanspraken van de regeling medische zorg asielzoekers (RMA).