Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Hoe ben ik voor zorg verzekerd tijdens mijn vakantie in het buitenland?

19 juni 2023
Ga je op vakantie naar het buitenland en heb je een Nederlandse basisverzekering? Dan kun je een EHIC (European Health Insurance Card) aanvragen als je deze nog niet hebt. Met deze pas krijg je medisch noodzakelijke zorg in de EU en enkele andere landen. Maar de EHIC dekt niet altijd al je kosten en bovendien kunnen de regels per land verschillen. Je leest er meer over in dit artikel.
zorg buitenland vergoeding

De meeste zorgkosten worden via de EHIC vergoed
Heb je onverwacht zorg nodig in het buitenland en kan dit niet wachten totdat je weer naar huis gaat? Dan krijg je met de European Health Insurance Card (EHIC) medisch noodzakelijke zorg vergoed. De EHIC is geldig in alle EU-landen plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Je hebt recht op noodzakelijke medische zorg volgens de wettelijke ziektekostenverzekering van het land waar je bent. Als je de EHIC laat zien aan de artsen in het buitenland hoef je de zorgkosten niet eerst zelf te betalen. Ook als je de EHIC niet laat zien of als hij niet wordt geaccepteerd heb je vaak recht op een vergoeding, maar moet je de kosten voorschieten. De EHIC staat op de achterkant van je (digitale) zorgpas. Heb je geen digitale pas, controleer dan of je EHIC nog geldig is, want de pas heeft een einddatum. En goed om te weten: elke verzekerde heeft een eigen EHIC nodig.

Je bent verzekerd voor onverwachte zorg
Je bent alleen verzekerd voor onverwachte zorg in het buitenland. Dat is het geval als je in het buitenland bent (bijvoorbeeld voor vakantie) en je zorg nodig hebt die niet kan wachten tot je weer in Nederland bent. Dat is dus iets anders dan zogenaamde planbare zorg in het buitenland. In dat geval ga je naar het buitenland om zorg te krijgen. Daar krijg je niet altijd een vergoeding voor. Laat je goed vooraf informeren door je zorgverzekeraar over de voorwaarden van planbare zorg.

De hoogte van de vergoeding voor medische zorg in het buitenland is beperkt
Gebruik je je EHIC, dan worden je zorgkosten vergoed volgens de wettelijke ziektekostenverzekering van je vakantieland. Het verschilt dus per land wat je vergoed krijgt. Dit kan betekenen dat alle kosten worden vergoed, maar dit is niet in alle gevallen zo. Als je in je vakantieland nog zorgkosten moet betalen, kan je deze kosten declareren bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Houd er dan wel rekening mee dat ook je zorgverzekeraar niet alle kosten vergoedt. Dit laatste heeft te maken met het soort polis dat je hebt afgesloten. Heb je een naturapolis? Dan vergoedt de zorgverzekeraar een zelfde percentage van de kosten die hij zou vergoeden als je in Nederland naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder zou gaan. Heb je een restitutiepolis dan vergoedt de zorgverzekeraar het marktconforme tarief.

Neem contact op met je zorgverzekeraar als je buiten Europa op vakantie gaat
Ga je buiten Europa op vakantie? Bespreek dan je reisplannen met je zorgverzekeraar. Voor sommige landen heb je een 111-formulier nodig om recht te hebben op noodzakelijke medische zorg in staatsziekenhuizen. De afspraken over (spoed)zorg verschillen per land. Voor andere landen buiten de EU bestaat geen formulier.

Bel de alarmcentrale van je zorgverzekeraar als je zorg nodig hebt
Heb je zorg nodig in het buitenland? Laat je EHIC of het 111-formulier zien aan de zorgaanbieder. Dat mag ook iemand anders voor je doen. Op een EHIC staat het telefoonnummer van de alarmcentrale van je zorgverzekeraar dat je 24 uur per dag kunt bellen. De alarmcentrale kan je vertellen wat je moet doen en waar je EHIC of 111-formulier wordt geaccepteerd.

Sluit een aanvullende reis- en annuleringsverzekering af
Een reisverzekering geeft je recht op hulp als je in een noodsituatie belandt. Bijvoorbeeld als je een ongeluk krijgt of pech hebt met je auto in het buitenland. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten als je reis onverwacht niet doorgaat, of als je je reis moet afbreken. Met een reisverzekering of aanvullende ziektekostenverzekering kun je je ook tegen hogere zorgkosten verzekeren. Je kunt een pakket vaak op jouw wensen afsluiten. Laat je daarom goed vooraf informeren over wat nodig is. En let er wel op dat je je niet dubbel verzekert.