Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Hoe beweegt verzekerd Nederland zich in het overstapseizoen?

12 mei 2022
Ieder jaar kan je per 1 januari van zorgverzekeraar wisselen. Veel vrijwilligers helpen cliënten bij het overstappen. Het kan de cliënt een besparing van zijn premie opleveren. Een andere reden kan zijn dat een andere (aanvullende) zorgverzekering beter aansluit bij de zorg die iemand nodig heeft. Maar hoeveel mensen maken hier nou gebruik van? Dat lees je in de Zorgthermometer van Vektis. In onderstaand artikel zetten we wat interessante feiten uit deze publicatie voor je op een rij.
feiten cijfers zorgverzekering Vektis

Aantal overstappers iets gestegen
In het overstapseizoen 2021/2022 zijn 1,2 miljoen verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar. Dat is 6,7% van de verzekerden. Het overstapcijfer komt daarmee iets hoger uit dan een jaar eerder, toen wisselden 6,5% van de verzekerden van zorgverzekeraar. Dit jaar komen de meeste overstappers uit Utrecht, Zutphen en Almere. Van degenen die per 2022 overstapten, wisselde 33,5% voor het eerst in 8 jaar tijd.

Vrijwillig en verplicht eigen risico
Het verplichte eigen risico (vanaf 18 jaar) bedraagt € 385,-. Het kan interessant zijn om het verplichte eigen risico van je zorgverzekering te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Je betaalt dan minder premie, in ruil voor het extra risico dat je loopt. Deze korting verschilt per zorgverzekeraar, maar je kunt hiermee tot enkele tientjes per maand besparen. 13% van de verzekerden kiest voor een vrijwillig eigen risico, van deze groep kiest 75,2% voor het hoogste bedrag (€ 500,-). Het totale eigen risico is dan € 885,- (€ 385,-  + € 500,-). Wat opvalt is dat 86% van deze mensen, minder dan € 385,- besteedt en dus door de keuze van een vrijwillig hoger eigen risico bespaart op de zorgkosten.

60 verschillende polissen bij 20 verschillende zorgverzekeraars
Verzekerden konden eind 2021 kiezen uit 60 verschillende polissen bij 20 verschillende zorgverzekeraars. 37 van de 60 aangeboden polissen zijn naturapolissen en 76% van de verzekerden kiest dit type polis. Hierbij vergoedt de verzekeraar volledig de zorg van zorgverleners met wie hij een contract gesloten heeft. De zorgverzekeraar betaalt de zorgkosten direct aan de zorgaanbieder. Daarnaast valt op dat een groter aantal mensen ervoor koos een eigen zorgverzekering af te sluiten in plaats van een collectieve zorgverzekering via bijvoorbeeld de werkgever.

De grootste concerns blijven Achmea, VGZ, CZ en Menzis
De vier grootste concerns bedienen samen 85,1% van alle zorgverzekerden. Dat is nagenoeg hetzelfde als in 2021 en 2020 (85% en 84,9%). Zorgverzekeraar FBTO maakte de grootste groei door: +67,5%.

Wil je meer weten over het gebruik van de zorgverzekering in Nederland? Bekijk dan de Zorgthermometer op de website van Vektis, deze bevat feiten en cijfers, maar belicht ook verschuivingen en trends.