Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Hoe zit het met je zorgverzekering als je (tele)werkt over de grens?

3 augustus 2023
Woon je in het buitenland en werk je in Nederland? Dan kan dit gevolgen hebben voor je sociale zekerheid in Nederland. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je zorgverzekering of AOW-opbouw. Je kunt je immers maar in één land verzekeren voor sociale zekerheid. Dit is zo afgesproken binnen de EU/ EER en Zwitserland. In dit artikel lees je waar je jezelf moet verzekeren en hoe het zit als je op afstand werkt, het zogenaamde telewerken.
telewerken zorgverzekering

In welk land moet je jezelf verzekeren?
De basisregel is dat je je moet verzekeren in het land waar je fysiek werkt. Alleen als je 25% of meer van je werktijd in je woonland werkt (online en in verbinding met je werkgever oftewel telewerkt), dan moet je je in je woonland verzekeren.

En toen kwam corona…
In coronatijd werkten opeens heel veel mensen meer dan 25% in hun woonland. Voor hen werd toen een uitzondering gemaakt en veranderde er niets aan hun sociale zekerheid. Per 1 juli 2023 is deze overgangsperiode voorbij en gelden de normale Europese regels weer. Tegelijkertijd is het telewerken het ‘nieuwe normaal’ geworden.

Aanvullende afspraken binnen de EU
Speciaal voor werknemers die minder dan 50% van hun totale werktijd telewerken in hun woonland zijn er binnen de EU aanvullende afspraken gemaakt. Onder voorwaarden is het nu mogelijk om je in je werkland te verzekeren. Is Nederland je werkland en wil je je in Nederland verzekeren en voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je bij de SVB vragen om een uitzondering te maken!

Meer informatie?
Kijk op de website van de SVB of neem contact met hen op!