Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Humanitas signaleert meer en grotere geldproblemen

22 april 2024
Mensen met geldzorgen hebben vaak ook achterstanden bij hun zorgverzekeraar, daarom bieden wij de vrijwilligers van Humanitas gratis trainingen aan over het aanpakken van zorgverzekeringsschulden. Dat is hard nodig, want uit onderzoek van Humanitas blijkt dat steeds meer mensen bij hen aankloppen vanwege geldproblemen. Ook hebben ze steeds grotere financiële problemen. In dit artikel lees je meer over het onderzoek.
onderzoek humanitas schulden

In 2023 ruim 24.000 deelnemers
Een enquête onder de coördinatoren van de vrijwilligersorganisatie laat zien dat 63% dat er bij hun afdeling meer hulpvragen zijn van mensen met geldzorgen. In 2021 ondersteunde Humanitas ruim 13 duizend mensen met ernstige geldproblemen. In 2022 steeg dat naar 17.492 en in 2023 waren dat al 24.266 mensen. Bovendien ziet 44% van de Humanitas-coördinatoren dat bestaande geldproblemen verergerd zijn in het afgelopen jaar. Daarnaast signaleert 54% dat de deelnemers meer last van stress en gezondheidsklachten hebben door hun financiële problemen. En zien ze vaak ook andere problemen ontstaan zoals eenzaamheid.

Schuldenindustrie verergert geldzorgen
‘Deze cijfers zijn alarmerend,’ aldus Jerzy Soetekouw, directeur van Humanitas. “Onze vrijwilligers en coördinatoren vangen als eerste de signalen op dat het probleem vele malen groter is dan voorheen. Mensen kunnen te makkelijk schulden maken. Een groot aantal agressieve incassobureaus werkt op basis van ‘no cure no pay’, waardoor bedrijven hun openstaande rekeningen makkelijk overdragen. Als je een rekening niet kunt betalen, dan wordt die vele malen hoger. Een kleine schuld kan uitgroeien tot een monsterschuld. Zo kan er binnen de kaders van de wet goed worden verdiend aan mensen met schulden en is er sprake van een schuldenindustrie. Wij luiden de noodklok!’ Daarom is Humanitas de campagne ‘Stop de schuldenindustrie’ begonnen.”

Ongeveer de helft van alle Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar
Zij hebben allemaal consumptieve schulden. Er zijn 726.210 huishoudens (ruim 1,5 miljoen mensen) met geregistreerde problematische schulden (bron: CBS). Mensen met problematische schulden kunnen daar vaak niet meer zelfstandig uitkomen.

Bekijk het Humanitas onderzoek

 

humanitas

 

 

 

 

 

 

 

Over Humanitas
Humanitas is de grootste vrijwilligersorganisatie van Nederland, die kosteloos schuldhulpverlening aanbiedt. Ruim 5.000 vrijwilligers hielpen afgelopen jaar meer dan 24.000 huishoudens met ernstige geldzorgen in 233 gemeenten.