Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Inspanningen gemeenten en zorgverzekeraars zorgen voor daling wanbetalers

4 februari 2019
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal wanbetalers van de zorgverzekering in 2017 gedaald is met 8%. Dit is mede het resultaat van aanpassingen in het beleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de inspanningen van gemeenten en zorgverzekeraars.
wanbetalers zorgverzekering rapportage

Wanbetalers in bijna alle gemeenten gedaald
De top 5 gemeenten met het meest aantal wanbetalers wordt al jarenlang bezet door dezelfde gemeenten. Rotterdam voert de lijst aan met relatief het meeste aantal wanbetalers (4,4% van de premiebetalende bevolking). De gemeenten Hoogezand-Sappemeer (plek 6) en Capelle aan den IJssel (plek 9) zijn nieuw in de top 10. Het aantal wanbetalers in deze gemeenten daalde wel, maar minder hard dan in andere gemeenten. Arnhem en Kerkrade zijn verdwenen uit de top 10. In 90% van de gemeenten is het aantal wanbetalers gedaald.

Inspanningen zorgverzekeraars en gemeenten werpen vruchten af
Een aantal gemeenten en zorgverzekeraars hebben de handen ineengeslagen en afspraken gemaakt om bijstandsgerechtigden te helpen hun premieschuld op te lossen. Daarnaast hebben veel wanbetalers zelf een betalingsregeling afgesproken met hun zorgverzekeraar. Deze inspanningen zijn zichtbaar in het grote aantal opschortingen als wanbetaler, ruim 62.000. Met name in de volgende gemeenten zijn de inspanningen goed zichtbaar: Heerlen (1,5%), Kerkrade (1,3%) en Rotterdam, Helmond en Vlissingen (alle drie 1%).

Ben je benieuwd naar het aantal wanbetalers in jouw gemeente?
Vraag dan een uitgebreide rapportage aan met de volgende gegevens: aantal wanbetalers, leeftijdscategorieën, herkomst, wel/geen zorgtoeslag, wel/ geen uitkering en huishoudsamenstelling.  

Rapportage aanvragen