Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Moet de deurwaarder rekening houden met de beslagvrije voet bij een briefadres?

10 september 2020
Als je (nog) geen woonadres hebt, omdat je gaat verhuizen en tijdelijk ergens woont of als je dak- en thuisloos bent, kun je toch een zorgverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld met een briefadres. Maar hoe zit het met beslag als je bent ingeschreven met een briefadres in de BRP (Basisregistratie Personen). In dit artikel leggen we dat uit.
beslagvrije voet briefadres

Wanneer geldt de beslagvrije voet?
Als je schulden hebt, heb je recht op de beslagvrije voet. Dat is het deel van je inkomen waar een deurwaarder geen beslag op mag leggen. De beslagvrije voet geldt in principe voor iedereen die in Nederland woont of verblijft. Woon of verblijf je niet vast in Nederland, dan heb je niet automatisch recht op de beslagvrije voet als een deurwaarder beslag legt. Dat staat in artikel 475e RV. Houd je toch te weinig middelen over om van te leven, dan kun je de rechter vragen om te verklaren dat de beslagvrije voet toch voor jou geldt.

Geldt de beslagvrije voet ook als je ingeschreven staat met een briefadres?
Als je in de BRP staat ingeschreven met een briefadres en je hebt schulden? Mag de deurwaarder dan aannemen dat je niet in Nederland verblijft en dat de beslagvrije voet niet geldt? De deurwaarder mag hier niet zomaar vanuit gaan. De inschrijving in de BRP met een briefadres levert een aanwijzing op als er onduidelijkheid is over je daadwerkelijke woon- of verblijfplaats, maar is geen dwingend bewijs. Als schuldenaar ben je er zelf verantwoordelijk voor om aan te tonen waar je daadwerkelijk verblijft.

Hoe houdt je recht op de beslagvrije voet?
Stel je woont of verblijft in Nederland en je staat in de BRP ingeschreven met een briefadres. En de deurwaarder legt beslag op je inkomen en houdt geen rekening met de beslagvrije voet. Wat moet je dan doen? Toon dan aan dat je wél in Nederland woont of verblijft. Dat kun je doen met bijvoorbeeld een tijdelijke (onder-)huurovereenkomst of een verklaring van de daklozenopvang of sleep-inn. De deurwaarder moet dan in ieder geval rekening houden met de beslagvrije voet.

Dit artikel is geschreven door Gert-Jan Heinsman (kwaliteitsmanager en trainer bij Zorgverzekeringslijn).