Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Nieuw: krijg nu een indicatie van de omvang van de CAK-lijst voor je hem opvraagt

16 april 2024
Gemeenten kunnen bij het CAK al enige jaren een lijst opvragen van inwoners die 6 maanden achterlopen met hun zorgpremie. Je kunt er bij het opvragen voor kiezen om in plaats van een lijst met alle wanbetalers een lijst op te vragen van wanbetalers die aan specifieke criteria voldoen. Nieuw is de mogelijkheid om voor je aanvraag de actuele stand van het aantal wanbetalers op te vragen. In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor je op een rij.
CAK telling lijst

Een specifieke lijst aanvragen
Sinds een half jaar kunnen gemeenten bij het CAK ook een specifieke lijst opvragen. Deze lijst is een selectie van inwoners met een betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar. Je kunt kiezen uit vijf selectiecriteria: postcodegebied, leeftijd, hoogte achterstand bij het CAK, vaker dan één keer aangemeld en aanmelddatum.

Voordelen van een specifieke lijst
Een specifieke lijst kan voor gemeenten de volgende voordelen hebben:

Doelgerichte aanpak:
Gemeenten kunnen selecteren op inwoners van een bepaalde leeftijd, of in bepaalde wijken. Maar bijvoorbeeld ook op inwoners met een groot of juist klein openstaand bedrag. Daarmee kies je als gemeente de lijst die bij jouw schuldenaanpak past. Een goed voorbeeld hiervan zijn de gemeenten die de lijst willen gebruiken bij vroegsignalering en daarom een lijst aanvragen van inwoners die nog maar net bij het CAK zijn aangemeld.

Passend bij capaciteit:
Een lijst met alle inwoners kan voor veel gemeenten te groot uitpakken om voor het eerst mee aan de slag te gaan. Hoewel het niet verplicht is om de CAK-lijst op te vragen, is er wel sprake van een inspanningsverplichting zodra je de lijst aanvraagt. Dit betekent dat je als gemeente verplicht bent om een hulpaanbod te doen aan alle inwoners, die op de lijst staan. Door een specifieke lijst te selecteren, ontvang je als gemeente alleen de gegevens die passen bij jouw capaciteit. Zo kun je gericht aan slag met een kleinere groep inwoners.

Nieuwe mogelijkheid: voor het aanvragen al een indicatie van de omvang krijgen
Ook in het geval van een specifieke lijst, is het voor gemeenten handig om van tevoren te weten hoe groot een selectie zal uitpakken. Sinds kort kun je ook deze actuele informatie bij het CAK opvragen. Dit stelt gemeenten nog beter in staat om een aanpak te kiezen, die past bij hun capaciteit. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken, kun je als gemeente contact opnemen met het CAK via wmoservicedesk@hetcak.nl.