Nieuws
Waar moet je op letten als je overstapt naar een andere zorgverzekering?
Zoektocht naar lage premie kan financiële verrassingen opleveren
In een tijd met oplopende kosten voor levensonderhoud en een stijgende zorgpremie, kan het interessant zijn om te zoeken naar zorgverzekering met een lagere premie. De Ombudsman Zorgverzekeringen maakt zich daar zorgen over: “Veel consumenten kiezen voor de laagst mogelijke premie. Uit onderzoek blijkt dat consumenten zich niet realiseren dat die keuze financiële risico’s met zich mee kan brengen. Ze worden daar pas mee geconfronteerd als de onverwachte rekening op de mat valt. Het gevolg is dat mensen behandelingen uitstellen of zelfs stoppen, als ze die niet kunnen betalen.”
Hieronder vind je een aantal zaken waarover je na moet denken als je over wilt stappen, maar ook als je verzekerd blijft bij je huidige zorgverzekeraar. In je persoonlijke situatie kan veel veranderen, denk aan geboorte, scheiding, medische klachten of ander werk. Bepaal wat je nodig hebt en wat je verwacht nodig te hebben in 2024. Vooral bij lopende behandelingen wil je dat een eventueel nieuwe polis de kosten dekt. En dat je niet voor financiële verrassingen komt te staan in het nieuwe jaar.
Wil je kiezen naar welke zorgverlener je gaat, zonder bij te betalen?
Zorgverzekeraars bieden steeds vaker verzekeringen aan, die maar bij een beperkt aantal gecontracteerde zorgaanbieders 100% van de kosten vergoeden. De vergoeding die je krijgt, hangt af van het soort polis: een budgetpolis, een naturapolis, een combinatiepolis of een restitutiepolis. Kijk of de zorgverzekeraar de kosten van jouw zorgverlener (in de buurt), bijvoorbeeld het ziekenhuis, de apotheek of de fysiotherapeut, vergoed. Deze informatie kun je vinden op de website van je zorgverzekeraar, of je hierover contact opnemen met je zorgverzekeraar of zorgverlener.
Een hoger eigen risico in ruil voor korting?
Het verplicht eigen risico blijft ook in 2024 € 385,-. Je kunt er daarnaast voor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen. In ruil hiervoor krijg je korting op je premie. Verwacht je geen of weinig zorgkosten in 2023, dan kun je overwegen om het eigen risico te verhogen. Zorg er dan wel voor dat je voldoende geld achter de hand hebt, zodat je het hoger eigen risico kunt betalen als je onverwachts toch zorg nodig hebt. Goed om te weten is dat je het eigen risico alleen betaalt als je gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Dus niet voor zorg die betaald wordt vanuit je aanvullende verzekering. Meer informatie over het eigen risico lees je op onze website.
Alleen een basisverzekering of ook een aanvullende verzekering?
Ga na welke zorg je nodig hebt die niet in het basispakket zit. Bekijk en bereken of je hiervoor een aanvullende verzekering voor wilt afsluiten of dat je de kosten zelf betaalt. Goed om te weten is dat zorgverzekeraars iedereen die verzekeringsplichtig is, moeten accepteren voor de basisverzekering. Dus ook al ben je (chronisch) ziek, of heb je veel zorg nodig, dan kun je gewoon overstappen. Voor het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kan een zorgverzekeraar wel voorwaarden stellen. Zo kan de zorgverzekeraar bijvoorbeeld vragen om foto’s van je gebit als je een tandartsverzekering wil afsluiten. Ook hoeft de zorgverzekeraar je niet altijd te accepteren of kan de zorgverzekeraar een wachttijd hanteren.
Welke service verwacht je van je zorgverzekeraar?
Tot slot kun je je afvragen wat voor service je verwacht. Wil je je zorgverzekering kunnen bellen of moet je alles online regelen?
Belangrijke data
Om over te stappen moet je voor 31-12-2023 je huidige zorgverzekering opzeggen. Je hebt dan tot en met 31-1-2024 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De nieuwe zorgverzekering gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1-1-2024.
Meer weten over overstappen?
Adviseer je verzekerden bij het overstappen naar een andere zorgverzekering? Dan is de gratis training ‘Overstappen naar een andere zorgverzekering’ misschien iets voor jou! Op onze website vind je een lijst met vragen en antwoorden over overstappen. Ook de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) heeft aandacht voor het overstapseizoen. Op de website van de SKGZ vind je uitgebreide informatie.