Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Online lesmodule over de zorg moet schulden voorkomen

31 januari 2019
Zorgverzekeringslijn en Stichting Digisterker introduceren een online lesmodule Zorg voor jongeren van 15-18 jaar. Het doel is om te voorkomen dat er een nieuwe generatie burgers ontstaat die niet in staat is haar zorg digitaal te regelen. Het ontbreken van digitale vaardigheden kan leiden tot het niet aanvragen van zorgtoeslag en tot schuldenproblematiek.
samenwerking digisterker

Michiel Blom (rechts), manager Zorgverzekeringslijn en Piet Boekhoudt (links), directeur Digisterker tekenen de samenwerkingsovereenkomst.

Jongeren lang niet zo digitaal vaardig als gedacht
“Er wordt vaak gedacht dat het met de digitale vaardigheden van jongeren wel goed zit, maar dat is een groot misverstand”, zegt Angeliek van der Zanden, Programmaleider Jongereneducatie van Digisterker. “Ze beheersen vaak wel de zogenaamde digitale ‘lifestylevaardigheden’, zoals gamen en het gebruik van social media. Maar met name mbo-studenten hebben vaak te weinig digitale informatievaardigheden die nodig zijn om digitaal met de overheid te communiceren en hun zorg te regelen.”

13% van de jongeren gebruikt zorgpremie voor iets anders
Uit onderzoek van Zorgverzekeringslijn onder mbo-scholieren blijkt dat bijna 13% van de jongeren de zorgpremie wel eens niet betaalt, omdat ze het geld aan iets anders hebben uitgegeven. Daarnaast geeft ruim 9% van de leerlingen die 18 zijn, aan dat zij geen zorgtoeslag hebben aangevraagd. Terwijl zij daar vaak wel recht op hebben. De zorgverzekering is voor veel jongeren complex en niet boeiend. “Na het volgen van een gastles voelen jongeren vaak wel een eigen verantwoordelijkheid om schulden te voorkomen en zorgtoeslag aan te vragen”, vertelt Michiel Blom, manager van Zorgverzekeringslijn.

Digitale vaardigheden en financiële zelfredzaamheid gaan hand in hand
Beide organisaties maken zich sterk om de zelfredzaamheid van jongeren te vergroten. Zorgverzekeringslijn geeft gastlessen om te voorkomen dat leerlingen schulden krijgen bij hun zorgverzekering. Digisterker werkt aan het versterken van digitale vaardigheden. Jongeren moeten kennis hebben van de zorgverzekering, maar moeten ook digitale vaardig zijn als zij 18 worden en zelf verantwoordelijk worden voor hun zorgverzekering. Denk aan het aanvragen van een DigiD, het afsluiten van een zorgverzekering en het aanvragen van zorgtoeslag.

Meer weten over de module Zorg van Doe je digiding!