Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

ONVZ zegt niet meer op bij premieachterstand

14 januari 2022
Zorgverzekeraars hebben met elkaar afgesproken dat zij de basisverzekering niet beëindigen bij een premieachterstand. Zorgverzekeraar ONVZ en de onderdelen Jaaah, PNOzorg en VvAA, vormden daarop een uitzondering. Zij stopten de basisverzekering wel als verzekerden hun premie niet betaalden. Daar is vanaf 1 januari 2022 verandering in gekomen. Alle zorgverzekeraars hebben nu hetzelfde beleid.
onvz stopt basisverzekering niet

Verzekerden met een premieachterstand blijven verzekerd
Voor 1 januari was het zo dat ONVZ de basisverzekering beëindigde, als je je premie niet betaalde. Dat doen zij nu niet meer. Dat betekent dat je gewoon voor de basisverzekering verzekerd blijft als je een premieachterstand hebt. Net zoals dat geregeld is bij andere zorgverzekeraars.

Wel aanmelding bij het CAK
Net als de andere zorgverzekeraars, meldt ONVZ je ook aan bij het CAK. Je betaalt dan een hogere (bestuursrechtelijke) premie. Deze werkwijze – de zogenaamde wanbetalersregeling – voorkomt dat mensen hun zorgverzekering kwijtraken als zij niet betalen. Daarnaast betaalt een groot deel van de wanbetalers via het CAK toch de premie. Hierdoor blijft de zorg toegankelijk en het zorgverzekeringsstelsel betaalbaar.