Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Recordaantal van 1,5 miljoen overstappers zorgverzekering

5 juni 2023
Uit de nieuwe Zorgthermometer van Vektis, waarin teruggekeken wordt op het overstapseizoen 2022-2023, blijkt dat veel mensen hebben gekozen voor een andere zorgverzekeraar. Het lijkt erop dat verzekerden prijsbewuster zijn geworden.
overstappen zorgverzekering cijfers 2022 2023

Hoogste percentage overstappers sinds 2006
Dit jaar stapte 8,5% van de verzekerden over, het hoogste percentage sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. De laatste jaren (tussen 2013 en 2022) lag het percentage tussen de 6 en 7%. De meeste overstappers zijn te vinden in Utrecht (12,9%), Nijmegen (11,7%) en Veenendaal (11,6%). Hoe ouder verzekerden zijn, hoe minder vaak zij overstappen.

Naturapolis veruit het populairst
Verzekerden konden kiezen uit 60 polissen bij 20 zorgverzekeraars. Van de 60 aangeboden polissen heten er 37 naturapolis en 77% van de verzekerden koos hiervoor. Heb je een naturapolis, dan vergoedt de verzekeraar de zorgkosten volledig bij gecontracteerde zorgverleners. De zorgverzekeraar betaalt de zorgkosten direct aan de zorgaanbieder, je hoeft de kosten dus niet zelf te declareren.

Meer dan 80% kiest voor een aanvullende verzekering
Als je veel ziektekosten verwacht, dan is een aanvullende verzekering handig. De basisverzekering vergoedt namelijk niet alles. Je kunt je bijvoorbeeld extra verzekeren voor tandartszorg, fysiotherapie, zorg in het buitenland en orthodontie voor kinderen. Dit jaar heeft 82,5% van de verzekerden een aanvullende verzekering afgesloten. Onder de collectief verzekerden kiezen meer mensen voor een aanvullende zorgverzekering dan onder de individueel verzekerden. Zorgverzekeraars mogen collectief verzekerden (bijvoorbeeld via werkgevers) geen premiekorting meer geven op de basisverzekering, maar nog wel op de aanvullende verzekering.

13,3% van de verzekerden kiest voor een vrijwillig eigen risico
Een vrijwillig eigen risico (tussen de € 100,- en € 500,-) komt bovenop het verplicht eigen risico van € 385, -. Van de 13,3% verzekerden die kiest voor een vrijwillig eigen risico, kiest 75,6% voor het hoogste bedrag van € 885,- per jaar. Door te kiezen voor een verplicht eigen risico krijgt de verzekerde een korting op zijn basispremie. Het merendeel van de mensen (84% ) dat kiest voor dit maximale vrijwillig eigen risico, heeft weinig zorgkosten (minder dan € 385,-).

Meer feiten en cijfers inzien?
Deze vind je in de Zorgthermometer van Vektis. Ook vind je daar de bijbehorende databestandenVektis biedt handige tools waarmee operationele processen tussen zorgverzekeraars, zorgverleners en overheden slimmer georganiseerd kunnen worden. Hiermee verminderen zij de administratieve lasten en tegelijkertijd verzamelen ze waardevolle data. Zoals deze cijfers van het overstappen.