Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

ROC van Amsterdam blij met de gastlessen: 18+? Verzekeren dus!

8 maart 2023
Al een paar jaar komt Zorgverzekeringslijn over de vloer bij het ROC van Amsterdam. Op de locatie Laan van Spartaan hebben al veel studenten de afgelopen jaren een gastles gekregen over de zorgverzekering. In de maand november waren gastdocenten Kristina, Thea en Herman weer aanwezig om een tiental gastlessen te verzorgen. Zodat de studenten beter gaan nadenken over de keuze van een eigen zorgverzekering. En als het nodig is hun pakket of zorgverzekering kunnen aanpassen per 1 januari. Herman sprak met docent Rik, tevens stagebegeleider & studieloopbaanbegeleider over het belang van deze gastlessen.
gastles zorgverzekering ROC amsterdam

Waarom vinden jullie deze gastlessen zo belangrijk voor jullie studenten?
Rik geeft aan dat veel van hun studenten 18 jaar zijn of dat worden. “Zoals denk ik veel 18-jarigen hebben ze geen kaas gegeten van zorgverzekeringen, omdat ze dit niet van huis uit meekrijgen. Ouders weten misschien ook niet hoe het werkt of kunnen dit niet goed overbrengen aan hun kinderen. Ook op de middelbare school wordt hier geen aandacht aan besteed. Dus ik vind dat wij het als school verplicht zijn om de studenten deze kennis te bieden. Dat geldt niet alleen voor het mbo, ook voor het hbo en wo is kennis over zorgverzekeringen belangrijk.

De gastles ‘18+? Verzekeren dus!’ zit al jaren in ons burgerschapsprogramma
“Wij merken dat veel studenten (en ook docenten) weinig weten van zorgverzekeringen. Het is daarom belangrijk dat er gastdocenten komen die er echt verstand van hebben. En naast de informatie die ze geven tijdens de les ook vragen kunnen beantwoorden van studenten, om ervoor te zorgen dat de studenten de juiste zorgverzekering kiezen. Als school bedienen wij verschillende doelgroepen: schoolverlaters, praktijkschoolstudenten en statushouders. Deze studenten hebben geen les over de zorgverzekering gehad op een vooropleiding, of ze zijn nog niet zo lang in Nederland en weten niet hoe het zorgverzekeringsstelsel hier werkt. De gastdocenten zijn bekwaam en vooral Herman komt hier al lang, hij kent het verschil tussen onze studenten en kan hier goed op inspelen.

Studenten worden zich bewust van hun verzekering en de kosten van zorg
“Ik verwacht dat er maar weinig 18-jarigen zijn die goed kunnen uitleggen, waarom ze een bepaalde zorgverzekering hebben,” aldus Rik. Na de gastles zijn er altijd studenten die thuis gaan kijken wat voor zorgverzekering ze hebben. En kijken of ze hier iets in kunnen wisselen of schuiven. Vaak zitten ze bij dezelfde zorgverzekeraar als hun ouders, maar dit past misschien helemaal niet bij hun situatie. Ze zijn vaak verbaasd over hoe duur de zorg is en zijn blij zijn dat ze de kosten allemaal niet zelf hoeven te betalen.”

De samenwerking tussen Zorgverzekeringslijn en het ROC is heel erg goed
“Bijna een jaar van tevoren reserveert mijn collega Saskia een bepaalde week voor de gastlessen. Dan weten we zeker dat er in die week elke dag een gastdocent kan komen. Onze ‘vaste’ gastdocent is Herman en hij kan gewoon heel goed overweg met onze studenten en is een zeer kundig man.”

En wat vinden de leerlingen zelf van deze gastles?
“Na afloop van de gastles vraagt Zorgverzekeringslijn de studenten altijd om hun feedback en waardering. Ook in Amsterdam hebben we dat weer gedaan,” vertelt Herman.  De gemiddelde waardering is een 9,0. Een cijfer waar wij trots op zijn! Daarnaast kwamen er veel spontane reacties, een aantal delen wij graag: “Vond het een interessante les met veel informatie”,  “Leerzaam!”,  “Duidelijk” “Kan hem makkelijk begrijpen”, “Vond het een interessante les met veel informatie”,  “Leuke leerzame les”.