Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Voorkom dat je na het afspreken van een betalingsregeling weer bestuursrechtelijke premie moet betalen

12 februari 2021
Ben je aangemeld als wanbetaler bij het CAK en sluit je een betalingsregeling af met je zorgverzekeraar? Dan betaal je geen bestuursrechtelijke premie meer. Je betaalt weer normale premie plus een bedrag aan aflossing aan je zorgverzekeraar. Maar wat gebeurt er als je de betalingsregeling niet nakomt en hoe voorkom je dat?
betalingsregeling voorkom betaling bestuursechtelijke premie

De zorgverzekeraar kan je direct weer aanmelden
De zorgverzekeraar kan je direct weer aanmelden als je de betalingsregeling niet nakomt. Je moet dan weer bestuursrechtelijke premie aan het CAK betalen. De zorgverzekeraar hoeft dan niet te wachten met aanmelden tot je weer 6 maandpremies niet betaald hebt.

Je moet de regeling na kunnen komen
Het allerbelangrijkste is dat je vooraf goed bekijkt hoeveel je maandelijks kan missen. En kijk of de voorgestelde regeling past binnen je budget. Niemand heeft er iets aan als je een regeling afspreekt die je niet kunt nakomen.

Laat de eerste maandpremie opnemen in de betalingsregeling
Vraag de zorgverzekeraar om de eerste maandpremie op te nemen in de betalingsregeling. Dit bedrag wordt dan verdeeld over de looptijd van de regeling. Je voorkomt dan dat je in één maand premie moet betalen aan de zorgverzekeraar en aan het CAK. De zorgverzekeraar int de premie namelijk vooraf en het CAK in de lopende maand.

Houd rekening met betaling van het eigen risico
Voor de meeste zorgkosten betaal je ook een eigen risico. Vaak komt zo’n rekening op een onhandig moment. Een paar tips om ervoor te zorgen dat je betalingsregeling niet in gevaar komt, doordat je het eigen risico moet betalen.

  • Reserveer maandelijks een bedrag voor de betaling van het eigen risico.
  • Vraag de zorgverzekeraar of je het eigen risico gespreid kunt betalen.
  • Herverzeker het eigen risico; dit is soms mogelijk bijvoorbeeld bij een gemeentepolis.
  • Kies alleen voor een hoger vrijwillig eigen risico als je zeker weet dat je het hogere bedrag in één keer kunt betalen.

Kies de beste afschrijfdatum voor je premie
De premie aan de zorgverzekeraar betaal je vooruit. Je kunt de zorgverzekeraar vragen om de maandelijkse premie op een bepaalde datum af te laten schrijven. Bijvoorbeeld vlak nadat je je inkomen of zorgtoeslag hebt ontvangen. Zo voorkom je dat betalingen worden vergeten of worden gestorneerd wegens onvoldoende saldo.

Lees meer over de verschillende betaalmomenten bij afmelding wanbetalersregeling