Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Nieuws

Wanneer mag de zorgverzekeraar een deurwaarder inschakelen?

22 november 2019
Als je de rekening van de zorgverzekeraar niet betaalt, stuurt je zorgverzekeraar je brieven en betalingsherinneringen. De zorgverzekeraar kan ook een incassobureau of deurwaarder inschakelen. Hieronder lees je wat de zorgverzekeraar doet om ervoor te zorgen dat de rekening betaald wordt en welke extra kosten in rekening worden gebracht.
deurwaarder inschakelen

Betaal je binnen 14 dagen, dan betaal je geen extra kosten
Elke rekening van je zorgverzekeraar heeft een betaaldatum. Heb je op de betaaldatum niet betaald, dan stuurt de zorgverzekeraar je na 10 werkdagen een herinnering: de 14-dagenbrief. Je hebt dan nog 14 dagen om te betalen. In de brief staat wat de extra kosten zijn als je niet op tijd betaalt. Betaal je wel binnen 14 dagen, dan betaal je nog geen extra kosten. De 14-dagenbrief kan ook een e-mail of sms zijn.

Na 14 dagen betaal je extra kosten
Heb je na 14 dagen nog niet betaalt, dan krijg je een rekening met extra kosten. Op de rekening mogen de volgende extra kosten staan: incassokosten (minimaal € 40,-) en rentekosten (maximaal 2%). De zorgverzekeraar kan een incassobureau of deurwaarder inschakelen. Het incassobureau of de deurwaarder mag naast incassokosten en rentekosten ook BTW in rekening brengen.

Wat mag een incassobureau of een deurwaarder?
De zorgverzekeraar mag meteen een deurwaarder inzetten en hoeft niet eerst een incassobureau in te schakelen. Als je nog meer rekeningen van de zorgverzekeraar niet betaalt, dan kan de zorgverzekeraar deze onbetaalde rekeningen meteen doorsturen naar het incassobureau of de deurwaarder. Je ontvangt dan niet eerst een herinnering. De deurwaarder mag beslag leggen op spullen, inkomen of je bankrekening, een incassobureau mag dat niet. De kosten van deze handelingen van de deurwaarder komen extra op de rekening.

Voorkom extra kosten
Kun je niet het hele bedrag niet in één keer betalen? Spreek dan een betalingsregeling af met je zorgverzekeraar. Heeft je zorgverzekeraar een incassobureau of deurwaarder ingeschakeld, dan kun je ook met hen een betalingsregeling afspreken.