Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Wanneer mag de zorgverzekeraar een deurwaarder inschakelen?

22 juni 2022
Als je de rekening van de zorgverzekeraar niet betaalt, stuurt je zorgverzekeraar je brieven en betalingsherinneringen. De zorgverzekeraar kan ook een incassobureau of deurwaarder inschakelen. Hieronder lees je wat de zorgverzekeraar doet om ervoor te zorgen dat de rekening betaald wordt en welke extra kosten in rekening worden gebracht.
zorgverzekeraar deurwaarder

Betaal op tijd, dan betaal je geen extra kosten
De rekening van de zorgverzekeraar heeft een uiterste betaaldatum. Heb je op deze uiterste betaaldatum niet betaald? Dan stuurt de zorgverzekeraar je na uiterlijk 10 werkdagen een herinnering of aanmaning, hierop staan nog geen extra kosten. In deze eerste herinnering of aanmaning wordt opnieuw een termijn genoemd waarbinnen je moet betalen. Heb je, na de herinnering of eerste aanmaning de rekening niet betaald? Dan stuurt de zorgverzekeraar (nog) een aanmaning. Je hebt dan nog 14 dagen de tijd om de rekening te betalen. In deze brief staat ook wat de extra kosten zijn als je niet op tijd betaalt. Betaal je wel binnen 14 dagen, dan betaal je nog geen extra kosten. De zorgverzekeraar hoeft de herinnering of aanmaning niet perse per post te versturen, hij kan je ook een mail sturen.

Goed om te weten! Ook als de automatische incasso is mislukt, laat de zorgverzekeraar dit aan je weten en krijg je de gelegenheid om de rekening alsnog te betalen.

14 dagen na de aanmaning betaal je extra kosten
Heb je na de vervaldatum van 14 dagen van de aanmaning nog niet betaald, dan krijg je een rekening met extra kosten. Op de rekening mogen de volgende extra kosten staan: incassokosten (minimaal € 40,-) en rentekosten (maximaal 2%). De zorgverzekeraar kan een incassobureau of deurwaarder inschakelen. Het incassobureau of de deurwaarder mag naast incassokosten en rentekosten ook BTW in rekening brengen.

Wat mag een incassobureau of een deurwaarder?
De zorgverzekeraar mag meteen een deurwaarder inzetten en hoeft niet eerst een incassobureau in te schakelen. De deurwaarder mag beslag leggen op spullen, inkomen of je bankrekening, een incassobureau mag dat niet. Voordat de deurwaarder gebruik maakt van de mogelijkheid om beslag te leggen, heeft de deurwaarder een vonnis nodig waarin de rechter bevestigt dat de verzekeringnemer een schuld heeft bij de zorgverzekeraar. De kosten van de handelingen van de deurwaarder komen extra op de rekening.

Voorkom extra kosten
Kun je het hele bedrag niet in één keer betalen? Spreek dan een betalingsregeling af met je zorgverzekeraar. Heeft je zorgverzekeraar een incassobureau of deurwaarder ingeschakeld, dan kun je ook met hen een betalingsregeling afspreken.