Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

YousToub tegen jongeren: “Vraag hulp bij zorgverzekeringsschulden!”

17 juli 2020
De zorgverzekering is voor veel jongeren geen sexy onderwerp. Toch is het belangrijk dat jongeren zich wel bewust zijn van de kosten om financiële problemen te voorkomen. Social influencer en radiopresentator YousToub (Youssef Koukouh) wijst jongeren erop dat zij de stap moeten nemen om hulp te vragen als zij tegen problemen aanlopen. Hij ging daarover in gesprek met Yasin Kiliç en Kristina Kakoulian van Zorgverzekeringslijn.
yousToub schulden

Je wil niet bekend staan als iemand die problemen heeft
YousToub heeft zelf ervaren hoe schulden een stempel op je leven kunnen drukken. Zijn vader liet zijn moeder achter met schulden, waardoor hij zich al op te jonge leeftijd financieel verantwoordelijkheid voelde. In zijn eigen omgeving ziet hij dat jongeren te lang wachten met hulp vragen. “Ik begrijp de schaamte, je wil niet bekend staan als iemand die problemen heeft. Vaak wachten jongeren met hulp vragen tot het moment dat ze aan de deur staan om je huis leeg te trekken,” zegt hij.

Een duur ambulanceritje
“Jongeren moeten ook goed opletten bij de keuze van een zorgverzekering,” vertelt Kristina Kakoulian. “Maak niet dezelfde domme fouten als ik”, waarschuwt YousToub. “Ik koos voor een hoger eigen risico om zo een lagere premie te betalen. Toen ik met een ambulance weggebracht moest worden naar het ziekenhuis, moest ik voor een ritje van 5 minuten dik € 800,- betalen. Het kost je uiteindelijk meer geld.” ”Je kunt nooit alles vermijden of uitsluiten, maar je moet wel goed nadenken over welke zorgkosten je kunt verwachten,” vult Yasin Kiliç aan.

Betalingsproblemen bij de zorgverzekeraar liggen op de loer
De zorgverzekering is de eerste rekening die niet betaald wordt. Het risico op betalingsproblemen is groot, zeker nu jongeren extra hard worden getroffen door de coronacrisis. Zij hebben vaker bijbaantjes in de horeca en werken vaak als oproepkracht. Maar liefst dertig procent van de jongeren zag zijn inkomsten de afgelopen maanden teruglopen, terwijl het gemiddelde maar twintig procent is.

Jongeren kunnen altijd bij ons terecht
Zorgverzekeringslijn geeft ieder jaar (digitale) gastlessen aan duizenden jongeren om ze bewust te maken van het belang van de zorgverzekering. Daarnaast probeert zij jongeren ook te bereiken via kanalen zoals Instagram en door samenwerkingen zoals met YousToub. “We vinden het belangrijk dat jongeren ons weten te vinden en contact met ons opnemen, dat kan ook anoniem,” zegt Yasin Kiliç.