Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Mag je je zorgverzekering opzeggen als je een betalingsachterstand hebt?

30 oktober 2020
Aan het einde van het jaar oriënteren veel verzekerden zich op een nieuwe zorgverzekering. Tegelijkertijd is er een grote groep mensen die problemen heeft met het betalen van hun maandelijkse zorgpremie. Hoe zit het nu als je een achterstand hebt bij je zorgverzekeraar? Kan je dan wel overstappen? In dit artikel beantwoorden wij de meestgestelde vragen.
achterstand premie opzeggen zorgverzekering

1. “Al mijn maandpremies zijn op tijd betaald, maar ik heb nog een rekening voor het eigen risico open staan. Mijn zorgverzekeraar zegt dat ik niet kan overstappen, klopt dat?”
De regel is dat je je zorgverzekering niet mag opzeggen als je maandpremies en de rente en incassokosten daarover niet hebt betaald. Een achterstand van het eigen risico valt daar niet onder. Je kunt dus je zorgverzekering wel opzeggen. Spreek dan wel een betalingsregeling af voor het eigen risico.
2. “Ik ben geen verzekeringsnemer kan ik dan wel overstappen, ook al is mijn zorgpremie niet betaald?”
Als je geen verzekeringsnemer bent maar medeverzekerde, dan kan je een eigen zorgverzekering afsluiten. De verzekeringnemer kan dan jouw verzekering opzeggen. Dit kan het hele jaar door, niet alleen als je opzegt voor 31 december.
3. “Ik heb een premieachterstand en ben gewoon overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat is toch geen probleem?”
Het is in principe niet toegestaan een zorgverzekering op te zeggen als er een achterstand is in het betalen van de premie. Vaak zal de nieuwe zorgverzekeraar je in eerste instantie gewoon accepteren en krijg je pas in het nieuwe jaar bericht dat overstappen niet kan, omdat je oude zorgverzekeraar je opzegging niet heeft bevestigd.
4. “Mijn zorgverzekeraar heeft mijn zorgverzekering beëindigd omdat ik een achterstand heb. Mag ik nu wel zelf een zorgverzekering afsluiten?”
Als jouw zorgverzekeraar zelf de zorgverzekering heeft beëindigd met de reden dat je een achterstand hebt, dan moet je zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten. En mag je dus wel overstappen. Ook als je zorgverzekeraar waar je een premieachterstand hebt, je opzegging binnen twee weken heeft bevestigd.
5. “Ik heb een schuld bij mijn zorgverzekeraar. Kan ik nu vanaf 1 januari bij dezelfde verzekeraar verzekerd worden in het collectief van de gemeente?”
Sommige gemeentes bieden deze mogelijkheid. De schuld bij je zorgverzekeraar moet je uiteindelijk wel afbetalen. Je kunt bijvoorbeeld een betalingsregeling afspreken.