Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Checklist Zorgverzekering afsluiten

 

Zorgverzekering afsluiten: zó doe je dat

Deze checklist downloaden als PDF

Waar moet je aan denken en wat komt erbij kijken als je een zorgverzekering afsluit? Dit stappenplan zet voor je op een rij waar je op moet letten en wat je moet doen om de juiste zorgverzekering af te sluiten die bij jou past.

 1. Zorgbehoefte
  Sommige mensen hebben meer zorg nodig dan anderen. Een zorgverzekering is persoonlijk en kies je op basis van je zorgbehoeften en wensen. Je zorgbehoefte kan ieder jaar veranderen. Het loont om te kijken welke zorg je nodig hebt en welke zorgverzekeraar die dekking kan bieden.
 2. Eigen risico
  Het eigen risico is in 2019 € 385,-. Wil je besparen op je eigen risico en heb je weinig tot geen zorg nodig? Zet dan wat geld opzij en kies voor een vrijwillig eigen risico. Je betaalt maandelijks een lage premie. Let op! Als je wat overkomt dan moet je het bedrag in één keer betalen.
 3. Soorten polis
  Zorgverzekeraars bieden 3 verschillende zorgverzekeringen, ook wel polissen genoemd. Je hebt een natura-, restitutie-, en een combinatiepolis. Met een naturapolis heeft de zorgverzekeraar niet met alle zorgverleners een contract afgesloten, zoals bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Als je toch besluit om naar dat ziekenhuis te gaan, dan heeft dat invloed op de vergoeding. De meeste keuzevrijheid heb je bij een restitutiepolis. Dat betekent dat je bij iedere zorgverlener terecht kunt en de zorg ook vergoed krijgt. De premie van een restitutiepolis is daarom iets hoger dan een naturapolis. TIP! Ook de service van de zorgverzekeraar heeft invloed op de kosten van je zorgverzekering. Zo is een internetverzekering goedkoper dan een gewone zorgverzekering. Alle communicatie verloopt online.
 4. Aanvullende zorgverzekering
  Je kan ervoor kiezen om je zorgverzekering uit te breiden met een aanvullende zorgverzekering. De basisverzekering dekt standaardzorg. Heb je bijvoorbeeld onlangs een nieuwe bril aangeschaft, dan is een aanvullende brilverzekering misschien helemaal niet meer nodig.
 5. Vergelijken
  Met de zorgverzekeringskaart kan je onder andere de polisvoorwaarden, zorgpremies en aanvullende pakketten van zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. De indeling en vormgeving van alle zorgverzekeringskaarten is gelijk zodat iedere verzekerde zich goed kan oriënteren en de juiste keuzes kan maken. Op het internet vind je ook vergelijkssites die zorgverzekeringen met elkaar vergelijken.
 6. Basisverzekering aanvragen
  Heb je een zorgverzekering gevonden die bij je past? Dan kan je bij de zorgverzekeraar het aanvraagformulier opvragen, downloaden of online invullen. Je hebt de volgende gegevens nodig:

  • Burgerservice- / of sofinummer
  • Bankrekeningnummer
  • Een geldig woonadres (uittreksel uit de BRP)