Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Voorbeeldbrieven en Checklists

Handige websites (PDF)
Als je mensen met zorgverzekeringsproblemen ondersteunt, krijg je te maken met veel verschillende organisaties. Soms weet je misschien niet meer bij welke organisatie je voor informatie moet zijn. We hebben aantal handige websites voor je op een rij gezet. Zodat je snel weet waar je terecht kunt.

Voorbeeldbrief ‘Schuld opvragen’ (Microsoft Word)
Neem contact op met de zorgverzekeraar en vraag om een overzicht van je openstaande schuld. De schuld kan bestaan uit de zorgpremie, het eigen risico en de eigen bijdrage. En eventuele in rekening gebrachte incassokosten.

Voorbeeldbrief ‘Betalingsregeling afspreken’ (Microsoft Word)
Bepaal samen met de zorgverzekeraar een maandbedrag om je schuld af te lossen. Let op dat je een betalingsregeling afspreekt die je kunt nakomen. Wat je kunt aflossen hangt af van je inkomsten en uitgaven.

Geldzaken in balans (Microsoft Word)
Als er meer geld wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt, dan kom je snel in de financiële problemen. Een overzicht van de inkomsten en uitgaven geeft je inzicht in je financiële huishouding.

Stappenplan zorgverzekering afsluiten
Ben je nog niet verzekerd? Lees stapsgewijs wat je moet doen en waar je op moet letten als je een zorgverzekering afsluit.

Folder ‘Ik kan mijn zorgpremie niet betalen. Wat nu?’
Bekijk de stappen voor het oplossen van zorgverzekeringsschulden.

Checklist Dutch health insurance
What you should think of when you take out Dutch healthcare insurance? (Engels)

Leaflet Dutch health insurance international students
Check if you are required to take out a Dutch health insurance.
Bekijk de situaties wanneer internationale studenten in Nederland verplicht zijn een basisverzekering af te sluiten. (Engels)

Detentie
Voor de gehele duur in de penitentiaire inrichting zijn gedetineerden door het ministerie van Veiligheid en Justitie gedekt voor ziektekosten. Gedetineerden kunnen de zorgverzekering opschorten voor de periode in de penitentiaire inrichting. Bij einde detentie moet de zorgverzekering weer worden geactiveerd.