Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Beëindiging van de zorgverzekering bij onduidelijkheid over verzekeringsplicht

26 juni 2019
Als je verzekeringsplichtig bent dan geeft dat je recht op een zorgverzekering. Een zorgverzekeraar moet iedereen accepteren die verzekeringsplichtig is. Maar het werkt ook andersom. Een zorgverzekeraar mag iemand niet verzekeren als die niet verzekeringsplichtig is.

Controle rechtmatigheid verzekering
Een zorgverzekeraar heeft de taak om de rechtmatigheid van de verzekering te controleren. Daarom mag een zorgverzekeraar bij gerede twijfel aan de verzekeringsplicht een onderzoek doen naar de verzekeringsplicht. Het doel van dat onderzoek is het wegnemen van die twijfel. Soms moet de verzekerde bewijs aanleveren om de twijfel weg te nemen.

Verzoek om informatie
Wanneer een zorgverzekeraar meer informatie nodig heeft om de verzekeringsplicht vast te stellen, sturen ze een brief met daarin het verzoek om meer informatie. Je krijgt zo’n brief als er onduidelijkheid is over je verzekeringsplicht. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

• Je post wordt vaak naar de verzekeraar teruggestuurd
• Je adres is in onderzoek
• Je bent uitgeschreven uit de BRP
• Je bent opgenomen in een zorginstelling
• Je verblijfsvergunning is verlopen
• Je werkt bij een internationale organisatie
• Je hebt inkomen uit meerdere landen

Beëindiging bij gerede twijfel aan verzekeringsplicht
Stel, je reageert niet op zo’n verzoek om meer informatie. Dan mag de zorgverzekeraar de verzekering stopzetten. Dit mag omdat de zorgverzekeraar dan gerede twijfel heeft over de verzekeringsplicht en die twijfel niet is weggenomen door het sturen van bewijs. Als je later alsnog aantoont dat je verzekeringsplichtig bent dan moet de zorgverzekeraar je accepteren.

 

Meer van dit soort artikelen lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief