Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

De vijf meestvoorkomende misverstanden over zorgtoeslag

16 maart 2018
Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om tegemoet te komen in de kosten van een zorgverzekering. Heb je een laag of midden inkomen dan kan het zijn dat je recht hebt op zorgtoeslag. Hoeveel zorgtoeslag je krijgt hangt af van je inkomen en je leefsituatie. De Belastingdienst afdeling Toeslagen betaalt de zorgtoeslag uit. Wij horen regelmatig dat er misverstanden zijn over de zorgtoeslag. Hieronder lees je de vijf meestvoorkomende:
 1. “Als je geen inkomen hebt, heb je ook geen recht op zorgtoeslag.’’
  Ook als je geen inkomen hebt, moet je een zorgverzekering afsluiten en heb je recht op zorgtoeslag. Heb je geen inkomen, dan heb je (afhankelijk van je situatie) recht op de maximale zorgtoeslag.
 2. “Voor het aanvragen van zorgtoeslag moet je betalen.’’
  Zorgtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Het aanvragen is niet moeilijk en het is gratis. Vraag geen zorgtoeslag aan via een website van een commerciële aanbieder. De kans is groot dat je dan onnodig geld kwijt bent. Vraag je zorgtoeslag alleen aan via de website van de Belastingdienst.
 3. “Als je zorgtoeslag krijgt, dan moet je dat vaak later terugbetalen.”
  De Belastingdienst berekent je zorgtoeslag op basis van de gegevens die je invult als je zorgtoeslag aanvraagt. Als deze gegevens niet kloppen, als je bijvoorbeeld meer gaat verdienen, dan moet je later de teveel ontvangen zorgtoeslag terugbetalen. Daarom is het belangrijk om wijzigingen in inkomen, vermogen of woonsituatie meteen door te geven aan de Belastingdienst.
 4. “Mijn ouders betalen mijn zorgverzekering, dus dan krijg ik geen zorgtoeslag.”
  Als je ouders je zorgverzekering voor je betalen, dan kun je toch zelf zorgtoeslag aanvragen en als je daar recht op hebt, krijg je deze ook. Ook het inkomen van je ouders heeft geen invloed op jouw zorgtoeslag.
 5. “Je kunt zorgtoeslag niet achteraf aanvragen. Te laat is te laat.’’
  Je kunt met terugwerkende kracht zorgtoeslag aanvragen. Zorgtoeslag voor het jaar 2017 kun je aanvragen tot 1 september 2018. Maar, vraag je eerder aan dan ontvang je je zorgtoeslag ook eerder.