Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Nieuws

Feiten en fabels over het verplicht eigen risico

30 mei 2017
Weet jij ook niet hoe het nou precies zit met het eigen risico? En ben jij dan ook één van de velen die liever geen gebruik maakt van zorg of het juist uitstelt? Zorgverzekeringslijn neemt de feiten en fabels over het eigen risico onder de loep.

1. Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen, ook voor kinderen
Fabel. Het verplicht eigen risico geldt alleen als je 18 jaar of ouder bent. Kinderen onder 18 jaar betalen ook geen zorgpremie.

2. Het verplicht eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering
Feit. Het verplicht eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering en niet voor je aanvullende verzekeringen, zoals de tandarts of de fysiotherapie.

3. Huisartsenzorg zit in het basispakket en dus betaal je het eigen risico
Fabel. Je betaalt geen eigen risico voor een bezoek aan de huisarts. Maar als de huisarts je bijvoorbeeld voor een bloedonderzoek doorverwijst naar het laboratorium of een ander specialist, dan geldt het eigen risico wel. Andere uitzonderingen zijn verloskundige zorg, hulpmiddelen in bruikleen en pgb verpleging en verzorging. Bekijk hier de lijst met zorgkosten die onder het eigen risico vallen.

4. Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn niet hetzelfde
Feit. Voor zorgkosten uit de basisverzekering betaal je een verplicht eigen risico. Naast het eigen risico moet je soms ook een eigen bijdrage betalen. Dit geldt voor bijvoorbeeld bepaalde medicijnen en zittend ziekenvervoer. Lees hier wat het verschil is tussen het eigen risico en de eigen bijdrage.

5. Het eigen risico geldt ook in het buitenland.
Feit. Alle medisch noodzakelijke zorgkosten die je in het buitenland hebt gemaakt, vallen onder het verplichte eigen risico. De zorgverzekeraar vergoedt tot maximaal het Nederlands tarief voor spoedeisende zorg. Bel altijd het telefoonnummer van de European Insurance Card (EHIC) op de achterkant van je zorgpas om de dekking van de medische zorg te checken.

6. Het verplicht eigen risico kun je verlagen
Fabel. Het verplicht eigen risico voor 2017 bedraagt € 385,-. Je kan ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal € 500,- per jaar. Je maakt eerst het volledige verplichte en vrijwillige eigen risico op voordat je een vergoeding krijgt. Sommige zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om het verplicht eigen risico gespreid over het jaar te betalen.

7. De rekening ontvang je van de niet-gecontracteerde zorgverlener.
Feit. De rekening betaal je eerst aan de niet-gecontracteerde zorgverlener. Daarna declareer je de rekening bij je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar checkt of het eigen risico volledig is voldaan. Is dat het geval? Dan ontvang je een vergoeding. Is dat niet het geval, dan wordt de vergoeding verrekend met het eigen risico. Er zit wel een verschil in de hoogte van de vergoeding tussen een naturapolis en restitutiepolis. Gecontracteerde zorgverleners declareren hun kosten rechtstreeks aan de zorgverzekeraar. De verzekeraar bekijkt of je medische zorg hebt gehad waar het eigen risico voor geldt. De rekening krijg je vervolgens toegestuurd. In de ‘Mijn omgeving’ op de website van je zorgverzekeraar kan je het verbruik van je eigen risico bekijken.

8. Ik betaal dubbel omdat ik een wettelijke eigen bijdrage heb betaald en daarnaast moet ik een bedrag betalen aan mijn zorgverzekeraar.
Fabel. In de apotheek betaal je de wettelijke eigen bijdrage. En aan je zorgverzekeraar het eigen risico. Stel dat een medicijn € 15,- kost. Je betaalt de apotheek € 3,- voor de eigen bijdrage. De rest, € 12,-, wordt door je verzekeraar vergoed aan de apotheek. Als je je eigen risico nog niet helemaal hebt verbruikt, dan krijg je een rekening van € 12,- van je zorgverzekeraar.