Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Gespreid betalen verplicht eigen risico

16 juli 2017
Iedereen van 18 jaar en ouder heeft een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dat betekent dat je in 2017 de eerste € 385,- van zorg uit het basispakket zelf betaalt. Uitzonderingen zijn o.a. huisartsbezoek, zorg uit de aanvullende verzekeringen en verloskundige hulp.

Verplicht eigen risico in termijnen
Niet iedereen heeft een financiële buffer om het verplicht eigen risico in één keer te betalen. Bij sommige zorgverzekeraars kan je het verplicht eigen risico in termijn betalen. Je betaalt dan maandelijks een deel van het verplicht eigen risico, ook als je nog geen kosten hebt gemaakt. Als je in dat jaar niets of een gedeelte van het verplicht eigen risico hebt gebruikt, dan krijg je het resterende van de zorgverzekeraar terug. Bij andere zorgverzekeraars betaal je pas als je zorgkosten maakt die ten koste gaan van je eigen risico.

Neem contact op
Als je verwacht dat je (medische) zorg nodig hebt en daarmee je eigen risico moet betalen, dan kan je contact opnemen met je zorgverzekeraar en vragen naar de mogelijkheden. Regel het vóór 1 februari. Meestal kun je afspraken maken over de hoogte van het bedrag en het aantal termijnen.

Bij sommige zorgverzekeraars is het niet mogelijk om een betalingsregeling te treffen als je een vrijwillig eigen risico hebt. Je moet het bedrag in één keer kunnen betalen. Wil je weten wat het verschil is tussen verplicht en vrijwillig eigen risico, klik dan hier.