Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Goed verzekerd op reis naar het buitenland

16 juni 2023
Als je op vakantie gaat, houd je geen rekening met een ongeval. Maar als je iets overkomt is het belangrijk dat je goed verzekerd bent en is het goed om te weten op welke zorg en hulp je recht hebt vanuit je basisverzekering en je reisverzekering. Tobias kreeg op vakantie in Griekenland een ongeluk en hij was blij dat hij goed verzekerd was.
zorgverzekering en reisverzekering

Ongeval in Griekenland
Tobias was met zijn gezin op vakantie in Griekenland. Tijdens een scooterrit naar het strand moest hij onverwachts uitwijken voor een kind dat voor zijn scooter sprong. Tobias gooide zijn stuur naar links. Een aanrijding met het kind kon worden voorkomen, maar Tobias kwam heel ongelukkig terecht op het wegdek en tegen een paal. Snakkend naar lucht lag Tobias op de grond.

Een ziekenhuisopname in een privékliniek
Omstanders belden snel een ambulance. Deze vervoerde hem naar het dichtstbijzijnde healthcentre. Daar was gelukkig een Nederlands sprekende medewerkster die het gezin opving. Zij nam ook gelijk contact op met de alarmcentrale in Nederland. Omdat Tobias een basisverzekering en aanvullende verzekering had afgesloten, hoefde hij zich over de medische kosten geen zorgen te maken. Tobias werd na diverse onderzoeken en foto’s overgebracht naar een privékliniek. Daar bleek dat hij tien gebroken ribben, een klaplong en een beschadigde ruggenwervel had. Verblijf in het ziekenhuis was noodzakelijk. Zijn vrouw nam contact op met de alarmcentrale om de terugreis naar Nederland te regelen.

Repatriëring werd geregeld vanuit de reisverzekering
De basis- en aanvullende verzekering van Tobias vergoedde de kosten van medische repatriëring niet. Maar hoe kwam hij dan terug in Nederland? Want met gebroken ribben mag je niet zitten in een vliegtuig. En nog langer in Griekenland in het ziekenhuis blijven wilde hij ook niet. Gelukkig had Tobias al jaren een doorlopende reisverzekering voor zijn gezin. Zijn vrouw had daar dagelijks contact mee om de voortgang te bespreken. En na 8 dagen in het Griekse ziekenhuis werd Tobias door zijn reisverzekeraar teruggehaald naar Nederland. Met een ambulancevlucht, met medische begeleiding van een arts en verpleger. In Nederland werd Tobias aansluitend per ambulance vervoerd naar een ziekenhuis voor verdere behandeling.

Wat als Tobias geen aanvullende verzekering en geen reisverzekering had?
De kosten van zijn 8-daagse opname in de privé kliniek waren bijna € 6.000,- . Als Tobias alleen een basisverzekering had gehad, had hij in het staatsziekenhuis terecht gekund. Of had zelf misschien wel € 1.500,- moeten bijbetalen voor het verblijf in de privékliniek. Daarnaast kostte de terugvlucht per ambulancevliegtuig ruim €18.000,-. Deze kosten had Tobias nooit zelf kunnen betalen. Uiteindelijk heeft Tobias alleen zijn verplichte eigen risico van € 385,- moeten betalen voor de medische zorg. En hij is nu weer volledig hersteld van zijn ongeval.