Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Hoe zit het met vergoeding van zorg in de maand dat je 18 jaar wordt?

15 mei 2020
Als je 18 jaar wordt, ben je premieplichtig. Je kan dan zelf een zorgverzekering met eventuele aanvullende verzekeringen afsluiten. Maar, hoe zit het met de vergoeding van zorg in de verjaardagsmaand?
vergoeding zorg 18 jaar

Welke zorgkosten worden vergoed?
De kosten voor zorg uit de basisverzekering worden in ieder geval vergoed. Voor de kosten van zorg uit de aanvullende verzekering bepalen zorgverzekeraars zelf de voorwaarden. Een voorbeeld hiervan is de begin- en einddatum rondom de 18e verjaardag. De zorgverzekeraar kan voor bepaalde zorg ook een wachttijd hanteren. Wil je in de periode vanaf je 18e verjaardag gebruikmaken van zorg uit de aanvullende verzekering, neem dan altijd contact op met je zorgverzekeraar. Wordt de zorg vergoed, vraag dan om een schriftelijke bevestiging.

Let op de vergoeding van mondzorg
Tandartskosten worden tot 18 jaar vergoed uit de basisverzekering. Veel zorgverzekeraars sluiten daarom verzekerden onder de 18 jaar uit voor de aanvullende verzekering voor tandartskosten. Deze kosten worden immers vergoed vanuit de basisverzekering. Ga je nadat je 18 jaar bent geworden, maar nog vóór de 1e van de volgende maand, naar de tandarts? Dan kan het gebeuren dat je geen recht hebt op een vergoeding. Ook al heb je zelf een aanvullende tandartsverzekering afgesloten. Lees de casus van Britt.

Tot 18 jaar gratis meeverzekerd voor ziektekosten
Kinderen onder de 18 jaar zijn meestal meeverzekerd met hun ouders. Dit gaat niet automatisch. De verzekeringsnemer (degene die de zorgverzekering afsluit) moet dit wel doorgeven aan de zorgverzekeraar. De basisverzekering is voor kinderen tot 18 jaar gratis. Voor aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars wél premiekosten rekenen voor meeverzekerde kinderen. Sommige doen dit ook. Check altijd het (digitale) polisblad of de meeverzekerden de juiste aanvullende verzekeringen hebben.