Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

In of uit het buitenland: vergoeding zorgkosten coronavirus

23 maart 2020
Nu het coronavirus steeds verder oprukt, vragen veel mensen zich af of ze wel goed verzekerd zijn in het buitenland of als ze uit het buitenland komen. Hieronder vind je de antwoorden op de meest voorkomende vragen.
corona zorgverzekering buitenland

Je bent in het buitenland en hebt een Nederlandse zorgverzekering
Word je ziek in het buitenland en heb je zorg nodig, meld dit dan in ieder geval bij je zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar betaalt de kosten tot maximaal het Nederlandse tarief. Heb je een aanvullende verzekering of reisverzekering met medische dekking dan kan het zijn dat deze (een deel van) de kosten vergoed.
Laat in landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER), Zwitserland en Australië je EHIC (European Health Insurance Card) zien aan de zorgaanbieder.

Je bent in Nederland en hebt geen Nederlandse zorgverzekering
Als je tijdelijk in Nederland ben, ben je hier als toerist. Je hebt dan geen recht op een Nederlandse zorgverzekering. Check voor vergoeding van zorgkosten je verzekering in je thuisland, je internationale verzekering of je reisverzekering met medische dekking.
Let op! Ook als je de Nederlandse nationaliteit hebt, ben je niet verzekeringsplichtig bij een tijdelijk verblijf. Twijfel je over je verzekeringsplicht? Vraag dan een onderzoek aan bij de Sociale Verzekeringsbank.

Je bent verzekeringsplichtig, maar je kunt je niet inschrijven bij de gemeente
Kom je uit het buitenland en ben je in Nederland verzekeringsplichtig? Bijvoorbeeld omdat je hier gaat werken. Stel dat het door het coronavirus niet lukt om je in te schrijven bij de gemeente.  Hoe sluit je dan toch een zorgverzekering af? Toon de zorgverzekeraar bewijs dat je je niet kunt inschrijven bij de gemeente. Bijvoorbeeld door de bevestiging van je afspraak te laten zien. Je kunt ook je arbeidsovereenkomst tonen, daaruit blijkt dat je verzekeringsplichtig bent.