Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Nieuws

Informatie over vergoeding van zorg

3 juli 2018
Wie moet de patiënt informeren over de kosten en vergoedingen in de zorg? Ligt de verantwoordelijkheid bij de verzekerde, de zorgaanbieder of de zorgverzekeraar? Er is nu duidelijkheid over de wijze waarop patiënten geïnformeerd moeten worden.

Rechtbank oordeelt
De rechtbank Den Haag heeft uitspraak gedaan en de verantwoordelijkheid ligt bij de verzekerde zelf, maar ook bij de zorgverzekeraar. Patiënt moet zelf nagaan of zijn zorgverzekeraar vergoeding biedt voor de zorg die door de zorgaanbieder wordt aangeboden. Maar ook de zorgverzekeraars hebben een informatieplicht en moeten hun verzekerden goed informeren over de voorwaarden van hun polis. Volgens de rechtbank moeten zorgaanbieders hun patiënten informeren over de tarieven van de zorg, maar het is niet de taak van een ziekenhuis om patiënten voor te lichten of de kosten van de medische behandeling door de zorgverzekeraar wordt vergoed.

Budgetpolis
Bij een zogenoemde budgetpolis heeft de zorgverzekeraar niet met alle zorgaanbieders een contract afgesloten, zoals bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Als je toch besluit om naar dat ziekenhuis te gaan, dan heeft dat invloed op de vergoeding. Je moet dan een deel van de kosten voor behandeling zelf betalen. Je moet dus zelf uitzoeken of jij bij een zorgverlener een volledige vergoeding krijgt, de zorgaanbieder hoeft jou daar niet op te wijzen.

Begrijpelijk maken van zorgpolissen
Op Zorgverzekeringskaart.nl vind je een overzicht van onder andere de polisvoorwaarden, zorgpremies en aanvullende pakketten van zorgverzekeraars, zodat iedere verzekerde zich goed kan oriënteren en de juiste keuzes kan maken. Daarnaast zijn de teksten in eenvoudig Nederlands, zodat de voorwaarden voor iedereen begrijpelijk is.

Meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.