Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Is de Nederlandse nationaliteit genoeg voor het afsluiten van een Nederlandse zorgverzekering?

16 september 2019
Woon of werk je in Nederland, dan moet je een basisverzekering afsluiten. Vaak gaan mensen met de Nederlandse nationaliteit er vanuit dat zij ook automatisch een Nederlandse basisverzekering mogen afsluiten. Dat is lang niet altijd het geval.
Nederlandse identiteit basisverzekering

Alleen de Nederlandse nationaliteit is niet genoeg
De plicht om een Nederlandse basisverzekering af te sluiten is ook een recht. Dat wil zeggen dat zorgverzekeraars, mensen die niet verzekeringsplichtig zijn ook niet mogen accepteren voor de Nederlandse basisverzekering. De basisverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt en hangt niet af van je nationaliteit.

Twijfel over de verzekeringsplicht
Ben je niet verzekeringsplichtig en heb je toch een Nederlandse basisverzekering dan ben je onterecht verzekerd. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Weet je niet zeker of je verzekeringsplichtig bent? Vraag dan een onderzoek verzekering Wlz aan bij de SVB.

Casus
Henk heeft de Nederlandse nationaliteit en woont 10 maanden per jaar in Indonesië. Hij heeft een chronische aandoening waarvoor hij geopereerd moet worden. Deze winter wil hij twee maanden bij zijn zus in Amsterdam gaan logeren om zich hier te laten opereren en om te revalideren. Daarna wil hij weer terug naar Indonesië. Hij probeert een Nederlandse basisverzekering af te sluiten, maar de zorgverzekeraar accepteert hem niet. Dat is terecht, want Henk is niet verzekeringsplichtig. Hij woont en/of werkt niet in Nederland.