Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Nieuws

Kun je alleen aan het einde van het jaar overstappen?

21 november 2018
Het is weer overstapseizoen. Ieder jaar stappen per 1 januari enkele honderdduizenden mensen over naar een andere zorgverzekering. Normaal gesproken kun je maar één keer per jaar overstappen, namelijk aan het einde van het jaar. In een aantal gevallen kun je ook op andere momenten overstappen. We zetten de uitzonderingen voor je op een rij.
 • Je bent geen verzekeringsnemer.
  Als je verzekerde bent en geen verzekeringsnemer, dan kan je altijd een nieuwe zorgverzekering afsluiten. De verzekeringsnemer moet dan wel de zorgverzekering van de verzekerde persoon opzeggen. Verzekerde kan vervolgens een eigen zorgverzekering afsluiten.
 • Je wordt dit jaar 18.
  Als je 18 jaar wordt, dan ben je premieplichtig. Je mag dan zelf een zorgverzekering kiezen.
 • Je sluit via een nieuwe werkgever een collectieve zorgverzekering af.
  Zorgverzekeraars kunnen in hun polisvoorwaarden opnemen dat overstappen van het ene naar het andere werkgeverscollectief op elk moment in het kalenderjaar mogelijk is. als verzekerden van het ene naar het andere werkgeverscollectief over willen stappen. Het kan dus alleen als de nieuwe werkgever ook een collectief heeft.
 • Je polis is aangepast.
  Als de zorgverzekeraar de polisvoorwaarden eenzijdig aanpast. Bijvoorbeeld als de polisvoorwaarden in jouw nadeel worden veranderd of als de zorgverzekeraar tussentijds de premie verhoogt.

Er zijn enkele zorgverzekeraars (ONVZ, PNOZorg en VVAA) die de basisverzekering beëindigen bij een achterstand. In dat geval mag je zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten.