Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Kun je alleen aan het einde van het jaar overstappen?

2 januari 2021
Het overstap seizoen is weer voorbij. In principe heb je nu een verzekering gekozen voor 2021. Heb je voor 31-12-2020 je oude verzekering stopgezet maar nog geen nieuwe gekozen? Dan heb je nog tot 31-1-2021 de tijd. Normaal gesproken kun je alleen aan het einde van het jaar overstappen, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Deze worden hieronder uitgelegd.
 • Je bent geen verzekeringsnemer
  Ben je geen verzekeringsnemer, maar verzekerde (je bent dan ben met iemand anders meeverzekerd), dan kan je op elk moment in het jaar overstappen. Als je een nieuwe zorgverzekering afsluit, haalt je nieuwe verzekeraar je automatisch van de polis waar je nu op verzekerd bent. Let er wel op dat je soms alleen een basisverzekering kunt aanvragen.
 • Je wordt dit jaar 18
  Als je 18 jaar wordt, dan ben je premieplichtig. Je mag dan zelf een zorgverzekering kiezen. Je kunt dan dus overstappen, maar je kunt ook met je ouder(s) meeverzekerd blijven.
 • Je sluit via een nieuwe werkgever een collectieve zorgverzekering af
  Zorgverzekeraars kunnen in hun polisvoorwaarden opnemen dat overstappen van het ene naar het andere werkgeverscollectief op elk moment in het kalenderjaar mogelijk is. Als verzekerden van het ene naar het andere werkgeverscollectief over willen stappen. Het kan dus alleen als de nieuwe werkgever ook een collectief heeft.
 • Je polis is aangepast
  Als de zorgverzekeraar de polisvoorwaarden eenzijdig aanpast. Bijvoorbeeld als de polisvoorwaarden in jouw nadeel worden veranderd of als de zorgverzekeraar tussentijds de premie verhoogt. Je mag dan opzeggen en ergens anders een zorgverzekering afsluiten.

Er zijn enkele zorgverzekeraars (ONVZ, PNOZorg en VVAA) die de basisverzekering beëindigen bij een achterstand. In dat geval mag je zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten.