Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Mbo’ers lopen geld mis, doordat zij geen zorgtoeslag aanvragen

15 december 2021
Uit het Nibud Mbo-onderzoek 2021 blijkt dat een derde van de mbo’ers geen zorgtoeslag aanvraagt. Zij missen daardoor inkomen en komen misschien onnodig in de schulden. Jongeren weten te weinig van zorgverzekering en de zorgtoeslag. Om jongeren hiervan bewust te maken, bieden wij gastlessen en een online lesmodule aan.
jongeren zorgtoeslag

Onder jongeren bestaan veel misverstanden over de zorgtoeslag
Kristina Kakoulian, gastdocent bij Zorgverzekeringslijn, spreekt regelmatig leerlingen die geen zorgtoeslag ontvangen. “Vaak komt dat, doordat leerlingen niet precies weten of zij wel recht hebben op zorgtoeslag en dan op basis van wat ze een keer gehoord hebben besluiten geen toeslag aan te vragen. Bijvoorbeeld dat je geen recht op zorgtoeslag hebt als je geen inkomen hebt. Ook denken jongeren regelmatig dat ze hun ouders een te hoog inkomen hebben en dat ze daarom geen zorgtoeslag krijgen. “ Tijdens de gastlessen die Kristina Kakoulian en haar collega’s geven, proberen zij dit soort misverstanden te ontzenuwen.

Financiële educatie om jongeren bewust te maken
Wij willen jongeren bewust maken van hun uitgavenpatroon en de maandelijkse kosten van zorg. Dat doen we door het geven van gastlessen. Jongeren gaan dan zelf nadenken over hun eigen zorgverzekering en ook over het aanvragen van zorgtoeslag. Naast gastlessen biedt Zorgverzekeringslijn ook samen met de Stichting Digisterker een online lesmodule zorgverzekering aan. Zowel de gastlessen als de online module zorg zijn gratis en special ontwikkeld voor mbo-leerlingen.

Meer informatie over de gastlessen en over de digitale module zorgverzekering