Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Moet je ex-partner toestemming geven voor uitschrijven van je minderjarig kind?

25 juni 2020
Lisa heeft een dochtertje van 1 jaar. Haar dochtertje is meeverzekerd op de polis van haar vader, de ex-partner van Lisa. Lisa en haar ex-partner hebben geen contact meer en nu wil zij haar dochtertje meeverzekeren op haar eigen polis. Mag dat zonder toestemming van de vader?
zorgverzekering kind ex-partner

De ouder die het gezag heeft, zorgt ervoor dat het minderjarige kind wordt verzekerd
Dit staat in artikel 2, derde lid Zorgverzekeringswet. Lisa heeft het volledige gezag over haar dochter. Zij moet er dus voor zorgen dat haar dochter wordt verzekerd. De zorgverzekeraar mag dan ook niet weigeren om Lisa’s dochter op haar polis bij te schrijven.

Lisa mag de zorgverzekering niet opzeggen
In artikel 7 van de Zorgverzekeringswet staat dat alleen de verzekeringsnemer de zorgverzekering kan opzeggen. In dit geval dus ook die van het dochtertje. Dit betekent dat Lisa haar dochter niet kan laten uitschrijven van de polis van haar ex-partner, zonder zijn toestemming.

Wat als de zorgverzekeraar weigert om de dochter bij te schrijven?
Als Lisa ervoor kiest om haar dochter op haar polis bij te laten schrijven en de ex-partner geeft geen toestemming voor uitschrijving van zijn polis, dan is de dochter dubbel verzekerd. Wat als de zorgverzekeraar om die reden weigert om de dochter van Lisa te verzekeren? Dan kan Lisa zich beroepen op artikel 2, derde lid van de Zorgverzekeringswet. Weigert de zorgverzekeraar dan nog steeds, dan kan zij een klacht indienen. Komt ze er niet uit met de zorgverzekeraar, dan kan zij deze situatie voorleggen aan de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen, de SKGZ.