Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

(Nog) geen inschrijving in de BRP, toch een zorgverzekering!

14 juni 2023
Mark heeft een bouwbedrijf in Utrecht en hij werkt vaak met medewerkers uit Oost-Europa. Tot nu toe leverde dat nooit problemen op. Maar door de lange wachttijden bij gemeenten beschikken veel arbeidsmigranten (nog) niet over een BRP-inschrijving als ze in Nederland willen gaan werken. Het afsluiten van een zorgverzekering lukt dan vaak niet. Ook de Poolse medewerkers van Mark krijgen hier mee te maken. Lees in dit artikel hoe dit kan worden opgelost.
wachttijd BRP inschrijving

Inschrijving bij de gemeente pas na 8 weken
Aleksander en Iwan komen uit Polen werken bij het bouwbedrijf van Mark in Utrecht. Hun arbeidscontract gaat in op 1 maart. De twee Polen vinden woonruimte in een gemeente in de buurt van Utrecht en willen zich daar inschrijven. Door drukte en minder personeel is er een wachttijd van 8 weken en kunnen zij zich pas eind april inschrijven in de BRP (Basisregistratie Personen).

Geen adres in de BRP, dus geen zorgverzekering
Mark heeft Aleksander en Iwan op het hart gedrukt om een zorgverzekering af te sluiten. Als hij de Poolse collega’s hier naar vraagt, hoort hij dat het niet gelukt is om een basisverzekering af te sluiten, omdat zij nog niet ingeschreven zijn in de BRP. Mark wil weten hoe zijn werknemers nu toegang tot een zorgverzekering kunnen krijgen. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de mogelijke gevolgen voor zijn werknemers zolang zij (nog) geen basiszorgverzekering hebben. Daarom heeft hij gebeld met een aantal verzekeraars. Daar kreeg hij steeds hetzelfde antwoord: ‘Zonder BRP-inschrijving kunnen zijn Poolse collega’s geen basisverzekering afsluiten.’

Werk je in Nederland dan ben je verzekeringsplichtig
In artikel 4a van de Zorgverzekeringswet staat dat een zorgverzekeraar geen zorgverzekering mag afsluiten als het door de verzekerde gebruikte adres niet in de BRP voorkomt. Maar in datzelfde artikel staat ook dat er een uitzondering geldt als degene die een verzekering wil afsluiten een salarisstrook (niet ouder dan één maand) of een werkgeversverklaring kan laten zien. Aleksander en Iwan kunnen dan ook een basisverzekering afsluiten. Zij zijn verzekeringsplichtig dus de zorgverzekeraar mag hen niet weigeren.

Wat als het niet lukt om een zorgverzekering af te sluiten
Uit vragen van bezorgde en gedupeerde arbeidsmigranten blijkt dat sommige verzekeraars vasthouden aan de BRP-inschrijving om een basisverzekering af te sluiten. In dat geval kun je de zorgverzekeraar er op wijzen dat je ook met een werkgeversverklaring of een actuele loonstrook een zorgverzekering af kunt sluiten. Kom je er met de zorgverzekeraar niet uit? Neem dan contact op met de SKGZ.

Twijfel je over de verzekeringsplicht?
In sommige situaties is het niet direct duidelijk of iemand verzekeringsplichtig is. Bijvoorbeeld als een werknemer inkomen krijgt uit twee landen. Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank.