Nieuws
Vrijwilligers investeren eerst in de relatie en praten dan pas over geld
Mensen zijn vaak bang voor de schuldhulpverlening van de gemeente
“Mensen zijn vaak bang voor de schuldhulpverlening van gemeentelijke instanties. Ze denken bij het woord schuldhulpverlening vaak meteen dat ze rond moeten komen van € 50,- per week,” vertelt Gerda. Om deze mensen te bereiken zet Humanitas vaak vrijwilligers in. “Wij geven de vrijwilligers de tip: investeer in de relatie. Praat over iets anders dan het probleem, bijvoorbeeld over de kinderen of over hobby’s. Als de klik er eenmaal is, ga dan praten over geld. Vaak komt er dan in eerste instantie een klein stapeltje rekeningen en later blijkt er uit de kast nog een stapel te komen. De vrijwilliger zet samen met de deelnemer het inkomen en de uitgaven op een rijtje. Als de schulden te groot zijn, gaat de vrijwilliger de mensen richting schuldhulpverlening helpen. Vaak zijn mensen meer bereid aan te nemen van de vrijwilliger. De vrijwilliger is de ‘aardige buurvrouw’, zij staat naast de deelnemer en samen gaan zij het traject aan.”
Wat doe ik daar? Er zit al zoveel hulpverlening op
Gerda merkt op dat zij steeds meer te maken met multi-problematiek: “Vrijwilligers denken dan vaak: Wat doe ik daar? Er zit al zoveel hulpverlening op. Wij geven altijd het advies: Houd je bij het stukje waar je voor komt, de begeleiding bij de thuisadministratie en houd contact met de andere hulpverleners. Je kunt als vrijwilliger hele praktische hulp bieden. Als iemand bijvoorbeeld niet durft te bellen voor een betalingsregeling, kun je daarbij ondersteunen. Soms merk je dan ook dat de deelnemer niet altijd serieus genomen wordt doordat de schuldeiser reageert: “Daar heb je hem weer”. De vrijwilliger krijgt vaak meer voor elkaar. Dat is bizar, maar wel de werkelijkheid, maar dat kun je als vrijwilliger bijdragen en later kan de deelnemer het zelf weer oppakken. “
Kun je als vrijwilliger op je handen zitten?
“Bij Humanitas krijgen zowel de vrijwilligers als de deelnemers een intake. We vragen dan ook altijd aan de vrijwilliger: Kun je op je handen zitten? Daarmee bedoelen we dat je niet alles moet willen fixen, dat je de ander leert om het zelf te doen. Bij de intake van de deelnemers is het belangrijk om ook de thuissituatie te leren kennen. Als we een vrijwilliger met een deelnemer matchen, is het belangrijk dat zij qua achtergrond, karakter en interesses bij elkaar passen. De klik is heel belangrijk, er moet vertrouwen zijn. De deelnemer moet bijvoorbeeld kunnen zeggen: ik begrijp een woord niet. Ondanks dat er geprobeerd wordt een goede match te maken, gaat het ook wel eens niet goed. De vrijwilliger moet dat dan ook aan kunnen geven”, zegt Gerda.
Gerda was een van onze sprekers op het online congres: De financiële gevolgen van life-events. Voorspellen en tijdig signaleren voorkomt erger! Wil je de bijdrage van Gerda terugzien, kijk dan op de congrespagina.
Gerda was spreker op het congres vanuit haar functie als coördinator vrijwilligers thuisadministratie bij Humanitas. Inmiddels werkt zij als voorzitter bij het Platform Informele Zorg Amsterdam Centrum.