Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Hoe werkt omleiding van de zorgtoeslag?

22 juni 2021
Als je bent aangemeld als wanbetaler, moet je bestuursrechtelijke premie betalen. Het CAK int deze premie. Het kan zijn dat je zorgtoeslag gebruikt wordt om (een deel van) deze premie te betalen. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel.
omleiding zorgtoeslag

Wanneer wordt je zorgtoeslag gebruikt om de bestuursrechtelijke premie te betalen?
Het CAK probeert altijd eerst de bestuursrechtelijke premie te innen via broninhouding. De bestuursrechtelijke premie wordt dan ingehouden op je loon of uitkering. Lukt dat niet, dan draagt het CAK de inning van de bestuursrechtelijke premie over aan het CJIB.

Hoe wordt de zorgtoeslag verrekend met de bestuursrechtelijke premie?
Het CJIB controleert bij de Belastingdienst of je (of je eventuele toeslagpartner) zorgtoeslag ontvangt. Als dat zo is, dan houdt het CJIB de zorgtoeslag in. Dit wordt ook wel omleiden genoemd. Het CJIB gebruikt de zorgtoeslag om een deel van de bestuursrechtelijke premie te betalen. Voor het bedrag dat overblijft ontvang je een acceptgiro, die je binnen zes weken moet betalen. Stel: je hebt recht op de maximale zorgtoeslag zonder toeslagpartner van € 107,- per maand (2021). Het CJIB gebruikt de zorgtoeslag dan om een deel van de bestuursrechtelijke premie te betalen. De bestuursrechtelijke premie is € 147,80 (2021) betalen. Je ontvangt van het CJIB dan nog een acceptgiro voor € 39,80.

Wat gebeurt er als je de acceptgiro niet betaalt?
Het CJIB stuurt eerst een herinneringsbrief als je de acceptgiro niet binnen zes weken betaalt. Als er na twee weken nog steeds niet is betaald, dan schakelt het CJIB een deurwaarder in die extra kosten in rekening brengt.

Wanneer stopt de omleiding van de zorgtoeslag?
Een betalingsregeling afspreken met het CAK of het CJIB is niet mogelijk . Je kunt wel een betalingsregeling met de zorgverzekeraar afspreken. Je hoeft dan geen bestuursrechtelijke premie meer te betalen en je ontvangt de zorgtoeslag ook weer zelf. De premie betaal je -net als de aflossing- weer aan de zorgverzekeraar.