Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Wie geeft toestemming voor opzegging van de polis van een minderjarig kind?

1 juli 2019
Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd en staan meestal op de polis van een van hun ouders. Maar wie mag toestemming geven voor poliswijzigingen?

Moeder wil haar dochter op de polis
Jannie is gescheiden van Henk, hun vijftienjarige dochter Tamara is verzekerd op de polis van Henk. Jannie is verzekerd bij een andere zorgverzekeraar. Jannie vindt het niet handig dat Tamara niet bij haar op de polis is bijgeschreven. Zij woont immers de meeste tijd bij haar en bovendien heeft Jannie een uitgebreide aanvullende verzekering. Henk heeft alleen een basisverzekering. Jannie belt de zorgverzekeraar met het verzoek om Tamara bij te schrijven op haar polis. De zorgverzekeraar geeft aan dat dit niet kan, omdat Tamara nog bij een andere zorgverzekeraar verzekerd is.

Verzekeringsnemer moet instemmen
De verzekeraar heeft terecht geweigerd om Tamara bij te schrijven op de polis van Jannie. Henk is verzekeringnemer en hij moet instemmen met de wijziging. Dit betekent dat hij de verzekering van Tamara eerst moet opzeggen, voordat Tamara meeverzekerd kan worden bij Jannie. De verzekeringsnemer is degene die toestemming moet geven voor wijzigingen van de polis van een minderjarig kind.

Uitzonderingen
Uitgangspunt is dat degene die het gezag heeft over de minderjarige ook moet zorgen voor een verzekering. Op het moment dat meerdere mensen het gezag hebben over het minderjarige kind, hebben meerdere mensen het recht het kind te verzekeren. Als een van de ouders het gezag verliest, bepaalt de ouder die het gezag heeft waar het kind verzekerd wordt.

 

Vind je dit een interessant bericht? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwsberichten als eerste in je mailbox.