Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Zorgtoeslag terugbetalen door verrekening

24 mei 2018
Zorgtoeslag wordt als voorschot uitbetaald. Het kan gebeuren dat achteraf blijkt dat je recht had op een lagere toeslag. Het teveel ontvangen bedrag moet je dan terugbetalen. Als je dat niet op tijd doet, gaat de Belastingdienst over tot verrekening.
zorgtoeslag teveel gekregen

Hoe betaal je te veel ontvangen zorgtoeslag terug?
Als je teveel ontvangen zorgtoeslag moet terugbetalen, krijg je hierover een aparte brief met daarop een uiterste betaaldatum en een acceptgiro. Lukt het je niet om het bedrag in één keer terug te betalen? Dan kun je het bedrag ook in maandelijkse termijnen betalen. Wil je hier gebruik van maken? Op de brief met de acceptgiro staat het minimale bedrag dat je per keer (termijn) moet betalen. Betaal de eerste termijn vóór de uiterste datum die op de brief staat. Ontvangt de Belastingdienst helemaal geen betaling van je, dan kan wordt je toeslagschuld verrekend met bedragen die je nog te goed hebt van de Belastingdienst.

Hoe werkt verrekening?
Krijg je nog steeds zorgtoeslag dan zal de Belastingdienst als het mogelijk is gaan verrekenen met je huidige zorgtoeslag. Op de brief met de acceptgiro staat of verrekening in jouw geval mogelijk is. De Belastingdienst houdt dan minimaal € 20,- per maand in op je toeslag. Normaal gesproken betaal je je toeslagschuld dan in 24 maanden terug of eerder als je schuld minder is dan € 480,-.
Daarnaast mag de Belastingdienst je schuld ook verrekenen met andere te ontvangen toeslagen en met een uitbetaling van een voorlopige aanslag. Andersom mag het niet, je zorgtoeslag mag dus niet gebruikt worden om een belastingaanslag mee te betalen. Over het bedrag dat je nog moet betalen, betaal je belastingrente, de rente wordt meegenomen in de verrekening.

Door verrekening onder de beslagvrije voet
De beslagvrije voet is het minimuminkomen waar je recht op hebt om in je levensonderhoud te voorzien. De Belastingdienst moet hier bij verrekening rekening mee houden. Als je vindt dat dat niet of onvoldoende is gebeurd, kun je de Belastingdienst vragen om de beslagvrije voet opnieuw te berekenen.

6x per jaar de belangrijkste ontwikkelingen van Zorgverzekeringslijn in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!