Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Bekijk de opname van kennissessie 1: de gemeente Haarlem zet een CAK-melding in als signaal bij vroegsignalering

2 november 2023
Op 12 oktober organiseerde SKGZ Zorgverzekeringslijn de eerste kennissessie over werken met de CAK-lijst in samenwerking met de gemeente Haarlem en het CAK.
Wanbetalersregeling in een notendop

Mensen met langdurige geldzorgen in beeld krijgen
Sinds 2017 kunnen gemeenten bij het CAK lijsten opvragen van inwoners die door hun zorgverzekeraar zijn aangemeld als wanbetaler omdat ze 6 maanden achterstand hebben. Met behulp van deze lijsten kunnen gemeenten inwoners proactief benaderen om ze hulp aan te bieden. Onderzoek laat zien dat werken met de CAK-lijst effectief is en dat je mensen in beeld krijgt die anders onder de radar waren gebleven.

Best practices delen
Tijdens de kennissessie vertelde Katja Kappelhof, projectleider budgetcoaching van de gemeente Haarlem, dat zij al sinds 2018 met de lijst werken. De Haarlemse aanpak heeft zich in de loop der jaren flink ontwikkeld. Katja lichtte de meest recente ontwikkeling toe. Sinds mei 2023 worden de gegevens van nieuwe wanbetalers maandelijks ingelezen in RIS. Deze CAK-meldingen worden vervolgens meegenomen als signaal in de vroegsignalering.

Nieuw: een volledige of specifieke CAK-lijst aanvragen
Natascha Klumper, ketenpartner manager bij het CAK, deelde het nieuws dat het vanaf nu ook mogelijk is om een lijst aan te vragen met specifieke gegevens. Dit betekent dat gemeenten nu twee soorten CAK-lijsten kunnen opvragen:

  • Een overzicht van alle inwoners van een gemeente die in de wanbetalersregeling zitten.
  • Een overzicht van wanbetalers met specifieke kenmerken. Bijvoorbeeld van een bepaalde leeftijdsgroep of postcodegebied.

Beide lijsten zijn op te vragen via het aanvraagformulier, die te vinden is op de website van het CAK.

Wil je alles nog eens rustig doorlezen of terugkijken?
Of kon je niet deelnemen aan de kennissessie? Bekijk hieronder een opname van de kennissessie en de sheets van de presentatie.

Ook de andere kennissessies terugkijken?
De kennissessies zijn inmiddels afgerond. Alle sessies en presentatie zullen worden gedeeld op de website van Zorgverzekeringslijn.

Opname kennissessie 2: Gemeente Den Haag bereikt mensen in verborgen armoede

Opname kennissessie 3: ‘levenslang’ in de wanbetalersregeling? De gemeente Amsterdam biedt hulp

Opname kennissessie 4: Gemeente Midden-Groningen gaat bij al haar wanbetalers op bezoek