Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Kennissessies over werken met de CAK-lijst: mensen met langdurige geldzorgen in beeld krijgen

12 september 2023
Dit najaar organiseert Zorgverzekeringslijn vier kennissessies over werken met de CAK-wanbetalerslijst. Een lijst die gemeenten kunnen inzetten om inwoners die al langer betalingsachterstanden hebben in beeld te krijgen en hulp te bieden. In vier sessies zullen de gemeenten Haarlem, Den Haag, Amsterdam en Midden-Groningen hun ervaringen met de CAK-lijst delen. Ook staan we stil bij het juridisch kader en de maatwerklijsten, die binnenkort bij het CAK beschikbaar zijn.
kennissessies werken CAK wanbetalerslijsten

Gegevensdeling tussen gemeenten en het CAK|
Wanneer je 6 maanden je zorgpremie niet betaalt, word je door je zorgverzekeraar bij het CAK aangemeld als wanbetaler. Vanaf dat moment betaal je geen zorgpremie meer aan je zorgverzekeraar, maar een bestuursrechtelijke premie van € 165,70 aan het CAK. Eind 2022 zaten bijna 160.000 mensen van 18 jaar en ouder in deze wanbetalersregeling, 100.000 van hen al langer dan twee jaar. En het grootste deel van deze groep was niet in beeld bij (schuld)hulpverlening. Sinds 2017 kunnen gemeenten bij het CAK lijsten opvragen van inwoners die zijn aangemeld als wanbetaler. Met behulp van deze lijsten kunnen gemeenten inwoners proactief benaderen om ze hulp aan te bieden. Onderzoek laat zien dat werken met de CAK-lijst effectief is en dat je mensen in beeld krijgt die anders onder de radar waren gebleven.

Online kennissessies
Op 12 oktober start Zorgverzekeringslijn met een serie van vier online kennissessies:

Bekijk de opname van kennissessie 1 (12 oktober): de gemeente Haarlem zet een CAK melding in als signaal bij vroegsignalering

Donderdag 2 november 11.00 – 12.30 Kennissessie 2: gemeente Den Haag bereikt mensen in verborgen armoede 
Opname komt binnenkort online

Dinsdag 14 november 11.00 – 12.30 Kennissessie 3: ‘levenslang’ in de wanbetalersregeling? De gemeente Amsterdam biedt hulp

Donderdag 23 november 15.00 – 16.30 Kennissessie 4: gemeente Midden-Groningen gaat bij al haar wanbetalers op bezoek

Meld je aan en laat je inspireren
Werk je bij een gemeente en overweeg je met de CAK-lijst aan de slag te gaan? Of werk je er al mee en ben je benieuwd hoe andere gemeenten dit aanpakken? Meld je dan vooral aan voor een of meerdere kennissessies, via de links hierboven.