Nieuws
Oproep aan nieuwe raadsleden: maak werk van financiële zorgverzekeringsproblemen
Hoe beïnvloeden financiële zorgverzekeringsproblemen de gezondheid en toegang tot zorg?
Het mes snijdt namelijk aan twee kanten: financiële zorgverzekeringsproblemen leiden – net als andere financiële zorgen – tot stress. En stress heeft een negatieve invloed op iemands gezondheid. Tegelijkertijd wordt de toegang tot zorg beperkt door de financiële zorgverzekeringsproblemen. Hoe dit werkt leggen we hieronder uit:
- Iemand heeft een premieachterstand. In dat geval wordt de aanvullende verzekering beëindigd. In de meeste gevallen gebeurt dit al bij 2 maanden achterstand.
- Iemand heeft geen zorgverzekering. In dat geval draait iemand zelf op voor de gemaakte zorgkosten. Uit angst voor hoge kosten kan iemand zonder verzekering zorg gaan mijden, wat vervolgens weer tot een verslechterde gezondheid en hogere zorgkosten leidt.
- Iemand heeft een zorgverzekering die niet aansluit bij zijn of haar zorgbehoefte. Wanneer je geen passende zorgverzekering hebt, kun je voor financiële verrassingen komen te staan. Je betaalt mogelijk onnodig veel of je krijgt te weinig vergoed. Ook kan het zo zijn dat je tegemoetkomingen, zoals zorgtoeslag, laat liggen.
In alle gevallen is sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Want terwijl de zorgbehoefte stijgt, wordt door een financiële drempel de toegang tot zorg beperkt.
Wat kun je als gemeente doen?
Dus maak werk van de aanpak van financiële zorgverzekeringsproblemen! Wat kun je als gemeente doen? Een aantal suggesties:
- Pak zorgverzekeringsschulden aan: als gemeente heb je verschillende instrumenten tot je beschikking om zorgverzekeringsschulden aan te pakken. Zo kun je de Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden uitvoeren of aan de slag gaan met de CAK wanbetalerslijst. Denk er ook eens over na om je consulenten vroegsignalering te laten trainen in het oplossen van zorgverzekeringsschulden. Zo kunnen zij nog effectiever handelen, wanneer zij op bezoek gaan bij inwoners met schulden.
- Schrijf inwoners zonder woonadres in op een briefadres: mensen zonder inschrijving in de BRP lopen een groot risico om hun zorgverzekering kwijt te raken. Sinds de aanpassing van de wet BRP op 1 januari 2022, kunnen mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats bij een gemeente een briefadres krijgen. Maar nog niet alle gemeenten geven hier gehoor aan, bijvoorbeeld bij vermoedens van fraude. Hierdoor zijn er nog steeds mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen en voor wie de toegang tot een zorgverzekering uit zicht blijft.
- Bied inwoners ondersteuning bij het afsluiten van een zorgverzekering: Uit onderzoek van Nivel blijkt dat veel mensen het moeilijk vinden om informatie over zorgverzekeringen te beoordelen, om een passende zorgverzekering te kiezen en deze op de juiste manier te gebruiken. Deze mensen hebben baat bij ondersteuning bij het maken van een keuze. Bijvoorbeeld door deelname aan een gemeentepolis mogelijk te maken. Voor inwoners bij wie de ruime dekking van een gemeentepolis niet goed past, kan de digitale vergelijkingstool ‘Zorgverzekering op Maat’ van Poliswijzer interessant zijn.
Ondersteuning door Zorgverzekeringslijn
Voor nog meer mogelijkheden en voor advies op maat, neem contact op met Roos Meertens via roos@zorgverzekeringslijn.nl.