Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Dossier: Gemeenten aan de slag met zorgverzekeringsschulden

Steeds meer gemeenten gaan aan de slag met het aanpakken van zorgverzekeringsschulden. Voor gemeenten zijn zorgverzekeringsschulden een goed signaal en start om risicovolle en problematische schulden aan te pakken. In het dossier ‘Gemeenten aan de slag met zorgverzekeringsschulden’ worden kennis en nieuwe inzichten gedeeld.  Je vindt hier best practises, vernieuwende aanpakken en ervaringen van gemeenten.

We zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen. Waar loop je tegenaan? Hoe heb je dat opgelost? Mail naar Roos Meertens.

project ijsberg midden-Groningen
22 april 2024 Nieuws Project IJsberg: inwoners uit de wanbetalersregeling krijgen in de gemeente Midden-Groningen Zorgverzekeringslijn ging in gesprek met Annemieke van der Beek, medewerker Team Eropaf en Richard de Leth, projectleider Kredietbank Midden-Groningen, over Project IJsberg.
onderzoek effect opslag wanbetalersregeling
29 februari 2024 Nieuws Hogere bestuursrechtelijke premie zet niet aan tot actie Verzekerden die langere tijd hun zorgpremie niet betalen komen in de wanbetalersregeling en betalen een hogere bestuursrechtelijke premie. Onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS laat zien dat deze hogere premie niet doet wat hij zou moeten doen.
cijfers wanbetalers per gemeente
29 januari 2024 Nieuws Vraag nu een verkleinde CAK-lijst aan Met de CAK-lijst krijgen gemeenten zicht op mensen die langer dan 6 maanden hun zorgpremie niet hebben betaald. Gemeenten kunnen een lijst aanvragen met alle inwoners die door hun zorgverzekeraar zijn aangemeld bij het CAK.
Aan de slag met rechtsbescherming Divosa
24 januari 2024 Nieuws Aan de slag met rechtsbescherming De cijfers liegen er niet om. Meer dan vijf miljoen conflicten per jaar monden uit in juridisch getouwtrek. Het is voor burgers niet altijd makkelijk om daarbij de juiste sociaaljuridische ondersteuning te vinden en hun recht te halen. Daarom publiceerde Divosa de Handreiking ‘Aan de slag met Rechtsbescherming’.
Kenisssessie CAK- wanbetalerslijst
23 januari 2024 Nieuws Kijk nu alle vier de opnames van de kennissessies over werken met de CAK-lijst terug Afgelopen najaar organiseerde SKGZ Zorgverzekeringslijn vier online kennissessies over werken met de CAK-lijst in samenwerking met het CAK en de gemeenten Haarlem, Den Haag, Amsterdam en Midden-Groningen. De kennissessies zijn nu allemaal terug te kijken.
Gemeente Amsterdam wanbetalers zorgverzekering CAK-lijst
5 december 2023 Nieuws Bekijk de opname van kennissessie 3: ‘levenslang’ in de wanbetalersregeling? De gemeente Amsterdam biedt hulp Op 14 november organiseerde SKGZ Zorgverzekeringslijn de derde kennissessie over werken met de CAK-lijst in samenwerking met de gemeente Amsterdam en het CAK.
Gemeente Den Haag wanbetalerslijst
5 december 2023 Nieuws Bekijk de opname van kennissessie 2: de gemeente Den Haag bereikt mensen in verborgen armoede Op 2 november organiseerde SKGZ Zorgverzekeringslijn de tweede kennissessie over werken met de CAK-lijst in samenwerking met de gemeente Den Haag, Hogeschool Leiden en het CAK.
Wanbetalersregeling in een notendop
2 november 2023 Nieuws Bekijk de opname van kennissessie 1: de gemeente Haarlem zet een CAK-melding in als signaal bij vroegsignalering Op 12 oktober organiseerde SKGZ Zorgverzekeringslijn de eerste kennissessie over werken met de CAK-lijst in samenwerking met de gemeente Haarlem en het CAK.
RMO Oekraine zorgkosten declareren
28 september 2023 Nieuws Bekijk de opname van de kennissessie: Hoe declareer ik de zorgkosten van patiënten uit Oekraïne? Op 14 september organiseerde SKGZ Zorgverzekeringslijn in samenwerking met de ministeries van VWS en J&V, Pharos, het CAK en DSW hierover een online kennissessie.
kennissessies werken CAK wanbetalerslijsten
12 september 2023 Nieuws Kennissessies over werken met de CAK-lijst: mensen met langdurige geldzorgen in beeld krijgen Werk je bij een gemeente en overweeg je met de CAK-lijst aan de slag te gaan? Of werk je er al mee en ben je benieuwd hoe andere gemeenten dit aanpakken? Lees dan vooral verder
bereiken mensen in verborgen armoede
22 juni 2023 Nieuws Aan de slag met de CAK-lijst: het bereiken van mensen in verborgen armoede in Den Haag De gemeente Den Haag ontwikkelde in samenwerking met Hogeschool Leiden een aanpak om mensen in verborgen armoede te bereiken met behulp van de CAK wanbetalerslijst. Lees het interview met Nadia Bounid en met Catelijne Akkermans.
Juridische analyse gebruik wanberalerslijsten
12 mei 2023 Nieuws Duidelijkheid over inzet CAK-wanbetalerslijsten Zorgverzekeringslijn heeft gemerkt dat er bij gemeenten veel vragen leven over de verplichtingen die het opvragen van de CAK-wanbetalerlijst met zich meebrengt. Om de onduidelijkheid over het juridisch kader weg te nemen, heeft Zorgverzekeringslijn een onderzoek laten uitvoeren door Stimulansz.
Marjolein Odekerken verwey Jonker
11 mei 2023 Nieuws Onderzoek toont aan: gemeenten bereiken inwoners met schulden beter dankzij de CAK-wanbetalerslijst Lees het interview met senior onderzoeker Marjolein Odekerken van het Verwey Jonker Instituut.
RUB RUOB termijn korter
8 maart 2023 Nieuws Wat betekent de verkorting van schuldsaneringstrajecten voor de looptijd van de RUB en RUOB? Is deze verkorting van invloed op de duur van de regeling uitstroom bijstandsgerechtigden en regeling uitstroom onderbewindgestelden?
16 november 2022 Nieuws CAK wanbetalerslijst nu ook te gebruiken in VPS Sinds kort is het ook voor gemeenten die gebruik maken van Vindplaats van Schulden (VPS) van Stichting BKR mogelijk om de CAK wanbetalerslijst in te lezen in VPS. Lees het interview met Falk-Jan Hurenkamp.
Twentse koers
7 juli 2022 Nieuws Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden met twee zorgverzekeraars: Twentse gemeenten delen voorbeelddocumenten en praktische tips Is dit ook interessant voor jouw gemeente?
27 juni 2022 Nieuws Met je zorgschulden zomaar aan tafel bij de buurtrechter In de wijk Venserpolder in Amsterdam kun je uitgenodigd worden door de buurtrechter om een betalingsregeling te treffen voor je zorgschulden. Zorgverzekeringslijn wilde hier meer van weten en interviewde Klaske de Haan (jurist debiteurenmanagement) van verzekeraar Achmea en Marcel Ruiter, schuldhulpverlener van Buurtteam Amsterdam Zuidoost.
almere 18 jaar kaart
13 mei 2022 Nieuws 18 in Almere: het voorkomen van schulden bij jongeren Om te voorkomen dat jongeren in de schulden terechtkomen heeft de gemeente Almere het preventieprogramma 18 in Almere ontwikkeld. Een felicitatiekaart en online tool, die jongeren 3 maanden voor hun 18e verjaardag wijst op de zaken die zij vanaf hun 18e zelf moeten en mogen regelen.
informatiebijeenkomst Gemeente Haarlem
10 mei 2022 Nieuws Succesvolle informatiebijeenkomst voor convenantpartners in Haarlem De gemeente Haarlem organiseerde 29 april een succesvolle online bijeenkomst voor convenantpartners en andere geïnteresseerden.
raadsleden aanpak financiële problemen
1 april 2022 Nieuws Oproep aan nieuwe raadsleden: maak werk van financiële zorgverzekeringsproblemen De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug, de nieuwe raadsleden zijn geïnstalleerd en zo is er weer een nieuwe raadsperiode van start gegaan. Zorgverzekeringslijn wenst alle (her)kozen raadsleden veel succes en wijsheid!
gemeenteraad financiële zorgverzekeringsproblemen
30 maart 2022 Nieuws Zorgverzekeringslijn roept op tot meer samenwerking tussen gemeenten en bewindvoerders Zorgverzekeringslijn roept gemeenten op om in hun samenwerking met bewindvoerders aandacht te vragen voor wanbetalers onder bewind en samen te werken om uitstroom uit de regeling te stimuleren.
briefadres zorgverzekering
13 januari 2022 Nieuws Verplicht briefadres vergroot toegang tot zorg voor kwetsbare mensen Een inschrijving in de Basisregistratie Personen heb je nodig om uitkeringen of toeslagen aan te vragen, maar ook voor je zorgverzekering en zorgtoeslag. Lees wat er mis kan gaan als je niet ingeschreven bent in de BRP en hoe een wetswijziging bijdraagt aan betere toegang tot de zorg.
msnp wsnp aanvullende verzekering
1 januari 2022 Nieuws Aanvullende verzekering bij MSNP en WSNP soms mogelijk Verzekerden met premieachterstanden hebben vaak geen aanvullende verzekering meer. Soms is het toch mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten.
CAK-wantbetalerslijst vroegsignalering
16 november 2021 Nieuws De CAK-wanbetalerslijst gebruiken bij vroegsignalering. Een goed idee? Een groeiend aantal gemeenten gebruikt de CAK-wanbetalerslijst bij vroegsignalering. Is dat ook iets voor jouw gemeente?
15 november 2021 Nieuws Nieuwe rapportage wanbetalers per wijk Benieuwd naar de wanbetalers per wijk in jouw gemeente? Vraag dan de nieuwe rapportage aan.
Roos Meertens interview BS&F
21 september 2021 Nieuws Wat kan Zorgverzekeringslijn voor gemeenten betekenen? Roos Meertens, projectmanager gemeenten, vertelt wat wij voor gemeenten kunnen betekenen.
onderzoek schulden en gezondheid
20 september 2021 Nieuws Onderzoek wijst uit: aanmelding als wanbetaler heeft negatief effect op (mentale) gezondheid Onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) bevestigt de relatie tussen schulden en gezondheid.
Marije gravemaker
9 september 2021 Nieuws Minder betalingsachterstanden door deelname aan een gemeentepolis De meeste gemeenten bieden een gemeentepolis aan. Maar wat zijn de effecten?
jongeren schulden
20 april 2021 Nieuws Verslag Themadag Schouders Eronder en Zorgverzekeringslijn Lees verder voor een impressie van deze themadag van 23 maart.
Michelle Achterberg ontwikkelingspsycholoog
14 april 2021 Nieuws Michelle Achterberg - Schuldhulp: oog voor het jongerenbrein ‘Wat verandert er allemaal in het adolescentenbrein en wat heeft dat voor gevolgen voor het gedrag?’
Rosanne Oomkens Panteia
14 april 2021 Nieuws Rosanne Oomkens, onderzoeker Panteia: Zorgwekkende cijfers en trends Hoeveel jongeren kampen er nu precies met schulden in Nederland? Lees waarom die vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden is.
Daan Hoefsmit VWS
14 april 2021 Nieuws Daan Hoefsmit, programmadirecteur VWS : 'We hebben het niet alleen over schulden, maar over bestaanszekerheid' Volgens Daan Hoefsmit moeten we de schuldenproblematiek onder jongeren integraal aanpakken.
13 april 2021 Nieuws Talkshow - ‘Schulden zijn geen trending topic voor jongeren’ Hoe kunnen we jongeren met schulden bereiken en hoe krijg je ze in beweging? Daar gaan vier professionals over in gesprek.
Elise hol Twente
14 januari 2021 Nieuws Samenwerking met Zilveren Kruis én Menzis bij RUB in Twente Voor het eerst werken twee zorgverzekeraars samen bij de uitvoering van de Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden (RUB).
wanbetalers zorgpremie per wijk
15 september 2020 Nieuws Benieuwd naar het aantal wanbetalers in de gemeente en in de wijk? Lees wat je met deze rapportage kunt en hoe je ze aanvraagt.
gegevensuitwisseling zorgpremie
10 juni 2020 Nieuws Gemeenten kunnen gegevens betalingsachterstanden zorgpremie nu al gebruiken Op basis van signalen, zoals een achterstand bij de zorgverzekeraar of bij het CAK, kunnen inwoners benaderd worden voor passende hulp.
achterstanden zorgpremie vroegsignalering
6 maart 2020 Nieuws Achterstanden zorgpremie: een goed instrument voor vroegsignalering Met gegevens over achterstanden van de zorgpremie kunnen gemeenten mensen met schulden bereiken.
bijeenkomst zorgverzekeringsschulden Den haag
13 maart 2019 Nieuws Themabijeenkomst ‘Zorgverzekeringsschulden’ in Den Haag Donderdag 7 maart organiseerde Zorgverzekeringslijn samen met de gemeente Den Haag de tweede themabijeenkomst over zorgverzekeringsschulden. In het najaar van 2018 was de aftrap in de gemeente Zeist.
wanbetalers zorgverzekering rapportage
4 februari 2019 Nieuws Inspanningen gemeenten en zorgverzekeraars zorgen voor daling wanbetalers Het aantal wanbetalers is in 2017 met 8% gedaald. Hoeveel wanbetalers heeft jouw gemeente?
Sophia Murris
21 november 2018 Nieuws Zorgverzekeringsschulden aanpakken? Zo doet de gemeente Renkum dat! De gemeente Renkum is met de gegevens van wanbetalers van het CAK aan de slag gegaan. Zij hebben gekozen voor een laagdrempelige manier om inwoners te benaderen.
aanpak zorgverzekeringsschulden gemeente
17 september 2018 Nieuws Interactieve themamiddag bij Gemeente Zeist Themamiddag aanpak zorgverzekeringsschulden komt samenwerking ten goede.
Aanpak van zorgverzekeringsschulden door gemeenten
30 juli 2018 Nieuws Gemeenten spelen cruciale rol bij aanpak zorgverzekeringsschulden Gemeenten doen al veel in de aanpak van zorgverzekeringsschulden van inwoners, maar zetten nog lang niet alle mogelijkheden die ze hebben in.
22 maart 2018 Nieuws Gemeente kan zorgpremie inhouden en zorgverzekeraar betalen In specifieke gevallen kunnen gemeenten de zorgpremie inhouden op de bijstandsuitkering en dit bedrag betalen aan de zorgverzekeraar
uitstroom bijstandsgerechtigden
20 maart 2017 Nieuws Uitstroom wanbetalersregeling via gemeente Gemeenten kunnen in samenwerking met zorgverzekeraars groepen bijstandsgerechtigden uit laten stromen uit de wanbetalersregeling, de zogenaamde WUB-aanpak.