Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Dossier: Gemeenten aan de slag met zorgverzekeringsschulden

Steeds meer gemeenten gaan aan de slag met het aanpakken van zorgverzekeringsschulden. Voor gemeenten zijn zorgverzekeringsschulden een goed signaal en start om risicovolle en problematische schulden aan te pakken. In het dossier ‘Gemeenten aan de slag met zorgverzekeringsschulden’ worden kennis en nieuwe inzichten gedeeld.  Je vindt hier best practises, vernieuwende aanpakken en ervaringen van gemeenten.

We zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen. Waar loop je tegenaan? Hoe heb je dat opgelost? Mail naar Roos Meertens.

Marije gravemaker
9 september 2021 Nieuws Minder betalingsachterstanden door deelname aan een gemeentepolis De meeste gemeenten bieden een gemeentepolis aan. Maar wat zijn de effecten?
jongeren schulden
20 april 2021 Nieuws Verslag Themadag Schouders Eronder en Zorgverzekeringslijn Lees verder voor een impressie van deze themadag van 23 maart.
Michelle Achterberg ontwikkelingspsycholoog
14 april 2021 Nieuws Michelle Achterberg - Schuldhulp: oog voor het jongerenbrein ‘Wat verandert er allemaal in het adolescentenbrein en wat heeft dat voor gevolgen voor het gedrag?’
Rosanne Oomkens Panteia
14 april 2021 Nieuws Rosanne Oomkens, onderzoeker Panteia: Zorgwekkende cijfers en trends Hoeveel jongeren kampen er nu precies met schulden in Nederland? Lees waarom die vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden is.
Daan Hoefsmit VWS
14 april 2021 Nieuws Daan Hoefsmit, programmadirecteur VWS : 'We hebben het niet alleen over schulden, maar over bestaanszekerheid' Volgens Daan Hoefsmit moeten we de schuldenproblematiek onder jongeren integraal aanpakken.
13 april 2021 Nieuws Talkshow - ‘Schulden zijn geen trending topic voor jongeren’ Hoe kunnen we jongeren met schulden bereiken en hoe krijg je ze in beweging? Daar gaan vier professionals over in gesprek.
Elise hol Twente
14 januari 2021 Nieuws Samenwerking met Zilveren Kruis én Menzis bij RUB in Twente Voor het eerst werken twee zorgverzekeraars samen bij de uitvoering van de Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden (RUB).
wanbetalers zorgpremie per wijk
15 september 2020 Nieuws Benieuwd naar het aantal wanbetalers in de gemeente en in de wijk? Lees wat je met deze rapportage kunt en hoe je ze aanvraagt.
gegevensuitwisseling zorgpremie
10 juni 2020 Nieuws Gemeenten kunnen gegevens betalingsachterstanden zorgpremie nu al gebruiken Op basis van signalen, zoals een achterstand bij de zorgverzekeraar of bij het CAK, kunnen inwoners benaderd worden voor passende hulp.
achterstanden zorgpremie vroegsignalering
6 maart 2020 Nieuws Achterstanden zorgpremie: een goed instrument voor vroegsignalering Met gegevens over achterstanden van de zorgpremie kunnen gemeenten mensen met schulden bereiken.
bijeenkomst zorgverzekeringsschulden Den haag
13 maart 2019 Nieuws Themabijeenkomst ‘Zorgverzekeringsschulden’ in Den Haag Donderdag 7 maart organiseerde Zorgverzekeringslijn samen met de gemeente Den Haag de tweede themabijeenkomst over zorgverzekeringsschulden. In het najaar van 2018 was de aftrap in de gemeente Zeist.
wanbetalers zorgverzekering rapportage
4 februari 2019 Nieuws Inspanningen gemeenten en zorgverzekeraars zorgen voor daling wanbetalers Het aantal wanbetalers is in 2017 met 8% gedaald. Hoeveel wanbetalers heeft jouw gemeente?
Sophia Murris
21 november 2018 Nieuws Zorgverzekeringsschulden aanpakken? Zo doet de gemeente Renkum dat! De gemeente Renkum is met de gegevens van wanbetalers van het CAK aan de slag gegaan. Zij hebben gekozen voor een laagdrempelige manier om inwoners te benaderen.
aanpak zorgverzekeringsschulden gemeente
17 september 2018 Nieuws Interactieve themamiddag bij Gemeente Zeist Themamiddag aanpak zorgverzekeringsschulden komt samenwerking ten goede.
Aanpak van zorgverzekeringsschulden door gemeenten
30 juli 2018 Nieuws Gemeenten spelen cruciale rol bij aanpak zorgverzekeringsschulden Gemeenten doen al veel in de aanpak van zorgverzekeringsschulden van inwoners, maar zetten nog lang niet alle mogelijkheden die ze hebben in.
22 maart 2018 Nieuws Gemeente kan zorgpremie inhouden en zorgverzekeraar betalen In specifieke gevallen kunnen gemeenten de zorgpremie inhouden op de bijstandsuitkering en dit bedrag betalen aan de zorgverzekeraar
uitstroom bijstandsgerechtigden
20 maart 2017 Nieuws Uitstroom wanbetalersregeling via gemeente Gemeenten kunnen in samenwerking met zorgverzekeraars groepen bijstandsgerechtigden uit laten stromen uit de wanbetalersregeling, de zogenaamde WUB-aanpak.